İnşaatta usta sıkıntısı had safhada
İnşaat sektöründe ücretli çalışan sayısı, Temmuz ayı itibarıyla 1 milyon 848 bin kişiye yaklaşırken, bu rakam tüm zamanların en yüksek seviyesi olarak kayıtlara geçti. Ancak sektör temsilcileri özellikle usta kategorisinde ciddi eleman sıkıntısı yaşadıklarını kaydetti.
18.09.2024 22:04:00
AA
AA
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre; sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörleri toplamında ücretli çalışan sayısı Temmuzda yıllık bazda yüzde 3.4 artışla 15 milyon 889 bin 385 kişiye yükseldi. Sektörler bazında incelendiğinde en yüksek artışlardan birisi inşaatta yaşandı. İnşaat sektöründeki ücretli çalışan sayısı Mayısta geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8.7 artarak 1 milyon 847 bin 922'ye çıktı. Bu artışla inşaat sektöründe ücretli çalışan sayısı tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği (GYODER) Başkanı Neşecan Çekici, Temmuz itibarıyla hem inşaat hem de gayrimenkul faaliyetleri sektöründe çalışan sayısının rekor kırdığını belirterek, "Bu rakamlar en son açıklanan Temmuz ve Ağustos ayı konut satış verileriyle de tutarlı. Nitekim son 2 ayda da konut satışlarında artış yaşandı" dedi.
Eleman sıkıntısı yaşanıyor
Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği (AYİDER) Başkanı Hakan Şişik de artışın nedenlerinden bahsederek, "Bu artışın sebepleri arasında başta deprem bölgesinde devam eden inşaatlar olmak üzere özellikle İstanbul'da hızlanan kentsel dönüşüm projelerini ve yazlık bölgelerdeki inşaatı süren yapıları gösterebiliriz" ifadesini kullandı.
Şişik, sektörde çalışan sayısında rekor kırılmasına karşın ciddi bir eleman sıkıntısı yaşandığının altını çizerek, "Lüks konut projelerinde iyi bir ustayla çalışabilmek için ustayı 2-3 ay beklemek durumunda kalabiliyoruz. Bu da inşaat maliyetlerini ve projenin süresini etkiliyor. Faizlerin düşmesi ve konuta ilginin artmasıyla 2025 yılında daha fazla inşaatın olacağını ve doğal olarak daha fazla elemana ihtiyaç duyulacağını söyleyebiliriz" diye konuştu.
Kayıt altına girişler arttı
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Gayrimenkul Hizmetleri Meslek Komitesi Başkanı Hakan Akdoğan da gayrimenkul hizmetleri sektöründeki ücretli çalışan sayısının uzun zamandır 100 binin üzerinde seyrettiğini söyledi. Rekor kırılmasındaki temel faktörlerden bahseden Akdoğan, "Hem sektörde faaliyet gösteren hem de sektöre yeni giren ve kendi oda kaydı ve SGK'si ile çalışan girişimcilerden SGK'liye geçişler oluyor. Bu durum biraz da artan vergi ve işletme maliyetiyle ilgili" dedi.