Hükümet uyarıları dinlemiyor
Meclis'te Türkiye'nin dış politikasıyla ilgili açıklamalarda bulunan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Türkiye olarak bundan sonra da Ortadoğu'da değişim dalgasını yöneteceğiz" dedi
27.04.2012 00:00:00
Bütün uyarılara rağmen Türkiye Ortadoğu'da burnunun dikine gitmekte ısrar ediyor. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, TBMM Genel Kurulu'nda gündemdışı söz alarak ''Türkiye olarak bundan sonra da Ortadoğu'da değişim dalgasını yöneteceğiz. Bu değişim dalgasının öncüsü olmaya devam edeceğiz. Ortadoğu'da kardeş halklarla kucaklaşmak yerine dikta rejimleriyle kucaklaşanların yeni anlayışı anlamaları mümkün değil'' dedi.
Türkiye'nin Ortadoğu ve Suriye politikası hakkında bilgi veren Davutoğlu, özetle şu ifadeleri kullandı: ''Suriye'deki olayların dışarıdan yönlendirildiğini düşünmek zulümdür. Ak Parti hükümetleri, bekle ve gör, büyük devletlerin dediklerini dinle şeklindeki dış politikaları devrini geride bırakmıştır. Türkiye bölgesinde merkez ülkedir ve bunun gereğini yerine getirmiştir. Suriye'nin geleceğiyle ilgili hangi adım atılacaksa biz içinde olacağız. Baas siyeset anlayışını tercih edenlerin bizi anlamasını beklemiyorum. Önemli olan Ortadoğu'nun özgür halklarının bizi anlamasıdır.
"Davutoğlu sefere gider gibi konuştu"
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun konuşmasına CHP'li milletvekilleri tepki gösterdi. Davutoğlu'ndan sonra CHP İstanbul Milletvekili Osman Korutürk söz aldı. Korutürk'ün ardından MHP'li Mehmet Şandır kürsüye geldi. Meclis'teki Suriye oturumunda konuşan MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, hükümetin dış politikada aciz kaldığını söyledi.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun Meclis'te Suriye konusunda bilgi vermesinin ardından MHP adına Grup Başkanvekili Mehmet Şandır kürsüye geldi. Mehmet Şandır, “Dışişleri Ahmet Davutoğlu, bilgi mi verdi yoksa AKP'nin dış politikasını paylaşmayanlara hakaret mi etti? Aciz olan sizsiniz ve dış politikanızdır. Mavi Marmara olayında 9 vatandaşımız katledildi, ne yaptınız? Hani özür dilettireceksiniz, tazminat alacaktınız… Nerede? Türk askerinin başına çuval geçirirken ne yaptınız? Irak'ta 1.5 milyon insanın kanına girildi, 300 bin kadının ırzına geçildi. Acizlikle suçlayamazsınız, suçlarsanız perişan olursunuz. Sizin politikanız acizliktir. Hükümet sanki suçüstü yakalanmanın telaşı içerisindedir. Suriye'de hakim olan şey korkudur.
İran ve Çin'le de mi dövüşeceksiniz? Rejimi değiştirmeden güvenliği nasıl sağlayacaksınız? Suriye'de birçok devletin militanı çatışıyor. Benim akrabalarım orada yaşıyor, korku içindeler. Türkiye'ye güvenmiyorlar. Oradaki rejimi nasıl değiştireceksiniz, yalvararak mı değiştireceksiniz? Bakan Davutoğlu, kılıcını kuşanmış sefere gider gibi konuştu, dış politika böyle yönetilmez… Suriye'ye uygulanan politikayı yarın birileri Türkiye'ye uygularsa ne yapacaksınız? Yaptığınız yanlıştır. Irak'ta 50 bin Müslüman katledildi, bundan siz de sorumlusunuz. Libya'nın yeni yönetimi sizi yok sayıp, İtalyanlarla 100. yılını kutluyor.”
"Suriye politikası tam bir fiyaskodur"
CHP İstanbul Milletvekili Osman Korutürk ise hükümetin Suriye politikalarını eleştirerek, ”Dış politikamız tam bir başarısızlık sergilemektedir, Suriye politikamız ise tam bir fiyaskodur” dedi. Korutürk, Bakan Davutoğlu'nun Suriye politikalarının eksenine Suriye halkını yerleştirir gözüktüğünü öne sürerek, ”Peki Sudan'da insanlar yaşamıyor mu?” diye sordu.
Hükümetin Suriye politikaları nedeniyle Türkiye'nin bölgede yalnızlığa itildiğini ileri süren Korutürk, ”Türkiye bölgedeki ağırlığını istikrara dayandırmış ve istikrar içinde güçlü olmuş ve daima istikrar oluşturmuş bir ülkedir. Bugün hükümetin Türkiye'nin bu istikrar yapıcı rolünü bir kenara bıraktığını gözlemliyoruz. Suriye olaylarında bir süre sessiz kalmış olan hükümet sonra birden taraf haline gelmiştir” şeklinde konuştu. HABER MERKEZİ
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.