Hem açız hem de yoksul
Türk-İş'in çalışanların geçim koşullarını ortaya koymak için gerçekleştirdiği araştırmanın sonuçlarına göre Eylül ayında ülkemizde 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı 2 bin 448 lira, yoksulluk sınırı ise 7 bin 973 lira oldu. Veriler toplumda açlık ve yoksulluğun daha da derinleşmekte olduğunu ortaya koydu
25.09.2020 21:15:00
Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) tarafından, çalışanların geçim koşullarını ortaya koymak ve temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat değişikliğinin aile bütçesine yansımalarını belirlemek amacıyla her ay yapılan açlık ve yoksulluk sınırı araştırması Eylül ayı sonuçları, Türk-İş'in internet sitesinden paylaşıldı. Araştırma sonuçlarının paylaşıldığı açıklamada, Türkiye'de milyonlarca insanın yarı aç, yarı tok bir vaziyette ömrünü geçirdiğine dikkat çekildi. Çarpıcı sonuçlar ortaya koyan araştırmanın sonuçlarına göre Eylül ayında dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarını ifade eden açlık sınırı 2 bin 447 lira 72 kuruş olarak belirlendi. Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarını ifade eden yoksulluk sınırı ise 7 bin 973 lira 02 kuruş oldu. Verilere göre Türkiye'de bekâr bir çalışanın "yaşama maliyeti" ise aylık 3 bin 2 lira 55 kuruş olarak hesaplandı.
Mutfak enflasyonu yüzde 18.56
Türk-İş araştırmasına göre dört kişilik bir ailenin aylık gıda harcaması (mutfak masrafı) tutarı, yılın ilk 8 ayı itibarıyla önceki yıl sonuna göre 285 lira, temel ihtiyaçlar için yapılması gereken toplam harcama ise 928 lira artış gösterdi. Son bir yıl itibarıyla bakıldığında, ortaya çıkan ek harcama gereği gıda için 385 lira, toplam hane halkı harcaması için 1248 lira oldu. Buna göre Ankara'da yaşayan dört kişilik bir ailenin "gıda için" yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 2.68 oranında artış gösterdi. Yılın ilk dokuz ayı itibarıyla fiyatlardaki artış yüzde 13.18 oranına ulaştı. Gıda enflasyonunda son on iki ay itibarıyla artış oranı yüzde 18.56 oldu. Yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 13.45 olarak hesaplandı.
3 kişiden 1'i yoksul
Araştırmada elde edilen çarpıcı sonuçlarla ilgili olarak Türk-İş'ten yapılan açıklamada, yoksulluğun derinleştiğine dikkat çekildi. Toplumun önemli bir kesimini ücretli-yevmiyeli çalışanların ve bunların emeklilerinin oluşturduğuna dikkat çekilen açıklamada, yoksul kesimlerin gıda, kira, elektrik, yakıt ve su gibi harcamalarının aile bütçesinde ağırlıklı yer kapladığı ifade edildi. Türkiye'de en yoksul ile en zengin arasında (nüfusun yüzde 10'luk ayırımında) 13 kat gelir farkı bulunduğunun ifade edildiği Türk-İş açıklamasında, "Toplumun ortalama geliri temel alınarak yapılan çeşitli hesaplamalara göre nüfusun neredeyse üçte biri yoksuldur. Ancak bu yıl küresel düzeyde yaşanan koronavirüs salgınının da etkisiyle meydana gelen iş ve gelir kaybı nedeniyle aradaki gelir farkının ve yoksulluğun artması söz konusu olacaktır" ifadelerine yer verildi.