Hayvancılık sektöründe yaşanan sorunlar yüzünden Türkiye'deki hayvan sayısının hızla azalması ve hayvansal ürünlerin pahalılaşması "gizli açlığı" gündeme getirdi.
Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Zootekni ve Hayvan Besleme Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hasan Başpınar, Avrupa'da, tarımsal gelirler içindeki hayvansal ürünlerin payı yüzde 50 iken, Türkiye'de bu oranın yüzde 18 olduğuna dikkati çekti.
Hayvancılık alarm veriyor
Devletin de hayvancılığı, bitkisel tarımın alt sektörü olarak gördüğünü, olumsuzlukların da bu görüşten kaynaklandığını öne süren Prof. Dr. Başpınar, şunları söyledi: "Bu görüşten yola çıkılarak uygulanan yanlış politikalar sonucu, son yıllarda hayvan sayısında telafisi olmayacak şekilde azalma olmuştur. 1980'lerde 84 milyon olan hayvan sayısı, bugün 46 milyona inmiş durumda. Yani yüzde 50'ye yakın kayıp söz konusu. Hayvancılık artık kendi başına bir sektör olarak kabul edilmeli ve bitkisel üretimde olduğu gibi taban desteği uygulanmalı."
Gizli açlık
Prof. Dr. Başpınar, hayvancılığın sorunları çözülmezse, toplum sağlığı açısından da ciddi tehlikeler ortaya çıkabileceğini savundu. Prof. Dr. Başpınar, şöyle devam etti: "Ülkelerin gelişmişlik düzeylerinin belirlenmesinde önemli bir kriter de kişi başına tüketilen hayvansal ürün miktarıdır. Yetişkin bir insanın yeterli beslenmiş sayılması için, günlük en az 35-40 gram hayvansal protein alması gerekiyor. Ancak, ülkemizde insanlar ancak 18 gram hayvansal protein alabiliyorlar. Çünkü hayvansal ürünler çok pahalı ve halkın alım gücü buna yetmiyor. Hayvansal ürünlerin pahalılığı, Türkiye'de gizli açlığı gündeme getirdi."
Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Zootekni ve Hayvan Besleme Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hasan Başpınar, Avrupa'da, tarımsal gelirler içindeki hayvansal ürünlerin payı yüzde 50 iken, Türkiye'de bu oranın yüzde 18 olduğuna dikkati çekti.
Hayvancılık alarm veriyor
Devletin de hayvancılığı, bitkisel tarımın alt sektörü olarak gördüğünü, olumsuzlukların da bu görüşten kaynaklandığını öne süren Prof. Dr. Başpınar, şunları söyledi: "Bu görüşten yola çıkılarak uygulanan yanlış politikalar sonucu, son yıllarda hayvan sayısında telafisi olmayacak şekilde azalma olmuştur. 1980'lerde 84 milyon olan hayvan sayısı, bugün 46 milyona inmiş durumda. Yani yüzde 50'ye yakın kayıp söz konusu. Hayvancılık artık kendi başına bir sektör olarak kabul edilmeli ve bitkisel üretimde olduğu gibi taban desteği uygulanmalı."
Gizli açlık
Prof. Dr. Başpınar, hayvancılığın sorunları çözülmezse, toplum sağlığı açısından da ciddi tehlikeler ortaya çıkabileceğini savundu. Prof. Dr. Başpınar, şöyle devam etti: "Ülkelerin gelişmişlik düzeylerinin belirlenmesinde önemli bir kriter de kişi başına tüketilen hayvansal ürün miktarıdır. Yetişkin bir insanın yeterli beslenmiş sayılması için, günlük en az 35-40 gram hayvansal protein alması gerekiyor. Ancak, ülkemizde insanlar ancak 18 gram hayvansal protein alabiliyorlar. Çünkü hayvansal ürünler çok pahalı ve halkın alım gücü buna yetmiyor. Hayvansal ürünlerin pahalılığı, Türkiye'de gizli açlığı gündeme getirdi."
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.