Gıda israfıyla gelecek çöpe atılıyor
Uluslararası Gıda Kaybı ve İsrafı Farkındalık Günü vesilesiyle yazılı bir açıklama yapan Tarım ve Gıda Etiği Derneği (TARGET) gıda israfına dikkat çekti
28.09.2021 16:45:00





Uluslararası Gıda Kaybı ve İsrafı Farkındalık Günü vesilesiyle yazılı bir açıklama yapan Tarım ve Gıda Etiği Derneği (TARGET) gıda israfına dikkat çekti. Gıda kaybı, tarım ve gıda zinciri içinde; hasat, nakliye, depolama, işleme ve perakende satış ve benzeri tüketim öncesi süreçlerde yaşanan kayıpları kapsıyor. Gıda israfı ise evlerde, konaklama tesislerinde, lokantalarda, okul-hastane ortamlarında ve benzeri yerlerde tedarik edildikten sonra bir şekilde çöpe giden gıdalar için kullanılıyor. Tarım ve Gıda Etiği Derneği'nden yapılan açıklamaya göre, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) her yıl kaybedilen ve israf edilen gıda maddesinin, bir yılda üretilen gıda maddelerinin 1/3'üne yakın olduğunu belirtiyor. Dünyada her 9 kişiden birinin açlık içinde yaşadığı 2 milyardan fazla insanın yetersiz beslendiği düşünüldüğünde bu israfın ne kadar büyük bir kayıp olduğu daha iyi anlaşılıyor. Gıda kaybı ve israfına sadece gıdanın yok olması açısından bakmamak gerektiğine dikkat çekilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "Çöpe atılan yalnızca gıda değil, o gıdanın üretimi için kullanılan toprak, su, gübre, ilaç, tohum, enerji, finansman, çiftçinin ve işleyicinin emeği, alınteri de çöpe gidiyor. Gıda kayboluyor, ama gıda zincirinin çeşitli süreç ve katmanlarında yarattığı sera gazı ne yazık ki atmosferde kalıyor. Gıda kaybı ve israfı; yeterli, sağlıklı ve kaliteli gıdaya erişemeyenlere karşı ayıp, onu üreten ve işleyenlerin emeğine karşı saygısızlık, ve büyük bir ekolojik tahribattır. Ekolojik yönüyle gelecek kuşakların hakkını gasp etmek, geleceği çöpe atmak demektir."
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.