Dünya Tüketiciler Günü nedeniyle gıda ile ilgili hak ihlallerine dikkat çekmek isteyen yetkililer üreticilerin tüketici sağlığını hiçe sayıp gıdalarda bir takım hilelere başvurduklarına dikkat çekti.
Doğal zannettiğimiz birçok ürüne karşı ihtiyatlı olmamız gerekiyor. Özellikle de kırmızı et fiyatlarındaki artıştan sonra bazı üreticilerin başvurduğu hileler tüketici sağlığını tehdit ediyor. Yetkililer, sağlıklı ve güvenli beslenme hakkının, üreticiler tarafından dikkate alınmayan, ihlal edilen en önemli tüketici hakkı olduğunu dile getirdiler. Yapılan açıklamada, "Maalesef üreticiler, tüketici sağlığını hiçe sayıp gıdada bir takım hilelere başvuruyor. Tarımda en yüksek verimi alabilmek adına zirai ilaç, yanlış gübreler ve bilinçsiz horman kullanılıyor. Aynı şekilde özellikle kırmızı et fiyatlarındaki artıştan sonra bazı üreticilerin başvurduğu hileler tüketici sağlığını tehdit ediyor" denildi. Marinasyon adı altında birtakım kimyasallarla (Zarten, Bradmix) kesik etin hacminin ve ağırlığının büyütüldüğü, bunun da kanserojen etki yaptığı belirtilen açıklamada, çiftliklerdeki hayvanların kısa sürede kilo alması için de çeşitli usulsüz yem, besleme teknikleri ve hormon gibi yöntemlerle sağlıksız verim artışı sağlandığı ifade edildi. Yine süt ve süt ürünlerine uygulanan UHT ve pastörizasyon gibi işlemler sonucu kutu sütlerde ve yoğurtlarda sağlığa yararlı bakterilerin yanında sağlığa zararsız olanların da öldürülmesinin ürünlerin raf ömrünü uzattığı ancak tüketicilerin ömrünü kısalttığı belirtildi.
Doğal zannettiğimiz birçok ürüne karşı ihtiyatlı olmamız gerekiyor. Özellikle de kırmızı et fiyatlarındaki artıştan sonra bazı üreticilerin başvurduğu hileler tüketici sağlığını tehdit ediyor. Yetkililer, sağlıklı ve güvenli beslenme hakkının, üreticiler tarafından dikkate alınmayan, ihlal edilen en önemli tüketici hakkı olduğunu dile getirdiler. Yapılan açıklamada, "Maalesef üreticiler, tüketici sağlığını hiçe sayıp gıdada bir takım hilelere başvuruyor. Tarımda en yüksek verimi alabilmek adına zirai ilaç, yanlış gübreler ve bilinçsiz horman kullanılıyor. Aynı şekilde özellikle kırmızı et fiyatlarındaki artıştan sonra bazı üreticilerin başvurduğu hileler tüketici sağlığını tehdit ediyor" denildi. Marinasyon adı altında birtakım kimyasallarla (Zarten, Bradmix) kesik etin hacminin ve ağırlığının büyütüldüğü, bunun da kanserojen etki yaptığı belirtilen açıklamada, çiftliklerdeki hayvanların kısa sürede kilo alması için de çeşitli usulsüz yem, besleme teknikleri ve hormon gibi yöntemlerle sağlıksız verim artışı sağlandığı ifade edildi. Yine süt ve süt ürünlerine uygulanan UHT ve pastörizasyon gibi işlemler sonucu kutu sütlerde ve yoğurtlarda sağlığa yararlı bakterilerin yanında sağlığa zararsız olanların da öldürülmesinin ürünlerin raf ömrünü uzattığı ancak tüketicilerin ömrünü kısalttığı belirtildi.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.