Hızla yaygınlaşan fast-food (hızlı-hazır yemek) beslenme biçimi içinde, en masum yiyeceğin simit olduğu bildirildi. Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Toplu Beslenme Sistemleri Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yasemin Beyhan, hızlı-hazır yemek olan fast-food'un, insanları tek yönlü beslenmeye ittiğini, bu tür beslenmenin, diğer besinlerle takviye edilmemesi halinde, sağlıklı yaşam için gerekli olan protein, vitamin ve mineral eksikliğine neden olabileceğini belirtti. Fast-food tarzı yiyeceklerin tek yönlü beslenmenin yanı sıra, pişirme yöntemleri yönünden de olumsuzlukları bulunabileceğine işaret eden Beyhan, sağlıklı pişirme koşulları uygulanmadığında bu tür besinlerde kanser yapıcı moleküllerin oluşabileceğini söyledi. Özellikle proteinli ürünlerde, pişirme ilkelerinin sağlık açısından daha da ön plana çıktığını vurgulayan Beyhan, kanserojen risk açısından, kömür ateşine yakın yapılan döner ve köfte ile yanmış yağdakızartılan yiyeceklerin tüketilmemesi gerektiğini bildirdi. Beyhan, buna karşın, geleneksel yiyeceklerden olan simitte, pişirme yöntemi açısından, yağda kızartma ve etlerin kömür ateşine yakın ızgara edilmesine kıyasla bir olumsuzluk bulunmadığını dile getirdi.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.