Ekonomi keskin dönemeçte
İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, küresel görünümün ülke ekonomisini büyüme, dış denge, enflasyon ve finansal piyasalar kanalıyla zorlayacağına dikkat çekerek, “Satınalma Yöneticileri Endeksleri (PMI) ana ihracat pazarımız olan Avrupa’da daha şiddetli bir yavaşlamaya işaret ederek, adeta bizi uyarıyor. Bunun ihracat performansına olumsuz etkisini hissedeceğiz. İSO İhracat İklim Endeksi de geçen ay 48.8 ile pandeminin ilk şok dalgası hariç küresel kriz sonrası en düşük düzeylere geriledi” dedi.
29.09.2022 16:11:00





RECEP BAHAR / DETAY HABER
İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclisi'nin Eylül ayı olağan toplantısı, "Orta Vadeli Programın (OVP 2023-2025) Sanayimizin 2023 Vizyonu, Geleceği ve Üretim Hayatımız Açısından Değerlendirilmesi" ana gündemi ile Odakule Fazıl Zobu Meclis Salonu'nda gerçekleştirildi. İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan konuşmasında yılın ilk yarısını çok güçlü bir büyüme performansı ile kapatan Türkiye ekonomisinde, üçüncü çeyreğin sonu itibarıyla dirençli görünümün sürdüğünün görüldüğünü söyledi. "Merkez Bankası'nın da vurguladığı gibi yılın ikinci yarısında büyümenin belirli bir miktar yavaşlaması kaçınılmaz görünse dahi 2022'yi de azımsanmayacak bir büyüme oranıyla kapatacağız" diyen Bahçıvan, şunları söyledi: "Yine de biraz önce çerçevesini çizmeye çalıştığım küresel görünümün bizi büyüme, dış denge, enflasyon ve finansal piyasalar kanalıyla zorlayabileceğini göz önünde bulundurmamız gerekiyor. Eylül ayı itibarıyla elde olan veriler de bunu doğrulamakta. Ağustosta Küresel Bileşik Satınalma Yöneticileri Endeksi'nin (PMI) Haziran 2020'den bu yana ilk kez daralma bölgesine düştüğünü görüyoruz. PMI'lar özellikle ana ihracat pazarımız olan Avrupa'da daha şiddetli bir yavaşlamaya işaret ediyor ve uyarıyor. Bunun ülkemizin ihracat performansına olumsuz etkilerini ne yazık ki hissedeceğimiz anlaşılıyor. Nitekim her ay kamuoyuyla paylaştığımız İSO İhracat İklim Endeksi Ağustos'ta 48.8 ile, pandeminin ilk şok dalgasını hariç tutulduğunda, küresel kriz sonrası en düşük düzeylere gerilemiş durumda. Buna son dönemde Euro/dolar kurunda yaşanan gerilemenin ihracat gelirlerimize olumsuz etkisini de eklemek gerekiyor."
İş dünyası önünü göremiyor
İçinde bulunduğumuz zorlu dönemde ekonomik aktörlerin karar alması açısından en kısıtlayıcı faktörlerden birinin öngörebilirlik olduğunu işaret eden Bahçıvan, "Dolayısıyla hedefleri iyi temellendirilmiş, somut politikalar sunan gerçekçi ve tutarlı ekonomik programlar, karar alıcıların ihtiyaç duyduğu öngörebilirliği desteklemek bakımından önemli bir potansiyel taşıyor" dedi. Gerek İSO'nun, gerekse diğer iş dünyası temsilcisi kişi ve kurumların dile getirdiği finansman sorununun çözümüne yönelik son günlerde bazı adımlar atıldığına da değinen Bahçıvan, şunları söyledi: "Nitekim son makro ihtiyati önlemlerin ardından ticari kredi maliyetlerinde gözle görülür bir gerileme söz konusu. Bununla birlikte, yeni düzenlemelerle kredi akışının daha selektif (seçici) hale gelmesinden doğan yavaşlamanın da dikkate değer olduğunu düşünüyoruz. Önümüzdeki günlerde kredi garanti mekanizmasıyla desteklenecek yeni finansman hamlelerinin özellikle KOBİ niteliğindeki sanayicilerimiz tarafından beklendiğini de bu vesile ile ifade etmek istiyorum."
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.