Eğitimde sınıflaşma başlamış durumda!
OECD tarafından uygulanan ve 79 ülkenin katıldığı Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı (PISA) 2018 sonuçları tartışılmaya devam ediyor





Üç yılda bir yayımlanan rapora göre, Türkiye okuma becerilerinde ve matematik, fen okuryazarlığında geçmiş yıllara göre ilerleme kaydetti.
Türkiye, puanını yükselten üç ülkeden biri olmasına karşın halen üç branşta da OECD ortalamasının altında. Raporda Türkiye açısından en dikkat çekici sonuçlardan biri ise liseler arasındaki farklılıkların yüksekliği oldu. Bu sonuçla ilgili öğretmen sendikalarından eleştiriler yükseldi.
Eğitim Sen Genel Yükseköğretim ve Eğitim Sekreteri Özgür Bozdağan, PISA 2018 raporunda, Türkiye açısından en önemli sonucun "Okullar Arası ve Okul İçinde Anlama Becerileri Puanları Değişimi" başlıklı bölümde olduğunu iddia ederek sözlerini şöyle sürdürdü: "Rapora göre okul içinde farklılaşma OECD ortalaması yüzde 71 iken Türkiye'de bu oran yüzde 34.6. Yani Türkiye'de aynı okulda okuyan öğrencilerin anlama becerileri birbirlerine OECD'nin birçok ülkesine göre daha fazla benzerlik gösteriyor.
Buna karşın okullar arasında farklılaşmada OECD ortalaması yüzde 29 Türkiye'de bu oran yüzde 43.6. Yani okullar arası anlama becerileri OECD ortalamasına göre çok daha yüksek." Bozdoğan'a göre elde edilen bu veriler, okullar gittikçe kendi içlerinde varlıklı, eğitim düzeyi yüksek ailelerinin çocuklarının gittiği okullar ile fakir, yeterli eğitime sahip olmayan ailelerin çocuklarının gittiği okullar olarak bölündüğünü gösteriyor.
Bu durum varlıklı ailelerin çocuklarının gittiği okulların başarı ortalaması daha yüksek iken dar gelirli ailelerin çocuklarının gittiği okulların daha başarısız olması şeklinde kendini gösteriyor.
HABER MERKEZİ