Dünyada düşüyor, Türkiye'de artıyor
Küresel gıda hammadde fiyatlarındaki düşüş 2016 yılının ilk ayında da devam etti. Fiyatlar son yedi yılın en düşük seviyesinde. Ancak Türkiye'de yüksek gıda fiyatları nedeniyle mutfaklar alev alev yanıyor
08.02.2016 00:00:00
2016 yılının Ocak ayında küresel gıda maddesi fiyatları son yedi yılın en düşük seviyesine indi. Dünya Gıda ve Tarım Teşkilatı (FAO) fiyatların bir ay öncesine göre yüzde 1.9 oranında düşmesinde başta şeker pancarı olmak üzere gıda hammaddesinin ucuzlamasının rol oynadığını duyurdu. Arz fazlası, küresel ekonomik durgunluk riskinin artması ve dolar kurunun yükselmesi gıda maddesi fiyatları üzerindeki baskıyı artırıyor. Gıda fiyatları 2015 yılında yaklaşık yüzde 19 oranında düşmüştü. FAO raporunda El Nino hava fenomeninin öncelikle güney yarıkürede rekolte farklılıklarına yol açtığı ve Afrika'nın güney bölgelerinde daha az ürün alınmasına yol açmasının beklendiği belirtiliyor. Rusya Federasyonu ve Avrupa Birliği'nde ise daha fazla gıda hammaddesi yetişeceği tahmin ediliyor. Küresel tahıl rekoltesi 2015 yılında yüzde 0.8 oranında artarak 2 milyar 527 milyon tona ulaştı. Buğday sanayi ülkelerinde giderek daha fazla hayvan yemi olarak kullanıldığı için 2015'te buğday üretimi yüzde 2 oranında arttı.
Türkiye'de tam tersi yaşanıyor
Türkiye'de ise artan tarımsal girdi ve düzensiz aracı faaliyetleri nedeniyle gıda fiyatları sürekli artıyor. Son dönemde kırmızı mercimeğin market satış fiyatı 9, nohut 10, kuru soğan 3.5 TL'ye yükseldi. Bunun yanı sıra olumsuz hava koşulları nedeniyle domates, patlıcan, biber ve salatalık fiyatları aldı başını gitti. İstanbul'da maliyetlerin artması nedeniyle 250 gramlık ekmek 1 TL'ye çıktı. Oysa dünyada sadece buğdayın değil fırınların en başlıca girdi kalemlerinden birini oluşturan akaryakıtın fiyatı da azalıyor. EKONOMİ SERVİSİ
Türkiye'de tam tersi yaşanıyor
Türkiye'de ise artan tarımsal girdi ve düzensiz aracı faaliyetleri nedeniyle gıda fiyatları sürekli artıyor. Son dönemde kırmızı mercimeğin market satış fiyatı 9, nohut 10, kuru soğan 3.5 TL'ye yükseldi. Bunun yanı sıra olumsuz hava koşulları nedeniyle domates, patlıcan, biber ve salatalık fiyatları aldı başını gitti. İstanbul'da maliyetlerin artması nedeniyle 250 gramlık ekmek 1 TL'ye çıktı. Oysa dünyada sadece buğdayın değil fırınların en başlıca girdi kalemlerinden birini oluşturan akaryakıtın fiyatı da azalıyor. EKONOMİ SERVİSİ
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.