Çin’de dilenciler bile dijitalleşti
Çin uzmanı Pascal Coppens, Perakende Günleri’nde yaptığı konuşmada, Çin’in artık nakitsiz bir ülke haline geldiğine işaret ederek, “Ama dilenciler nakit para ister. Pekin’de dilencilerin QR kodu var. Dilencilere kredi kartıyla para veriliyor. Toplumun en alt kısmı bile dijitale geçiş yapmış” dedi





Sinolog Pascal Coppens, İstanbul'da düzenlenen Perakende Günleri'nin ikinci gününde yaptığı ilgi uyandıran konuşmada Çin'e dair çarpıcı açıklamalarda bulundu. İlk kez 1991 yılında Çin'e gittiğini söyleyen Coppens, şöyle konuştu: "O zaman Çin'in her tarafını dolaştım. Çin'e âşık oldum ama onun da ötesinde Çinlilere âşık oldum. Tutkulu, dayanıklı, çalışkan ve kararlılar... Çok daha iyi bir hayat için hayal kurup asla vazgeçmiyorlar. 2000'lerde dijital ekonomi canlandı ve Çin'in yarısı mobil ödeme yöntemlerini kullanmaya başladılar. Hayatında hiç para görmemiş bir kadın, barkodunu okutarak çikolata alıyordu. Artık, Alibaba ve ChatPay gibi sistemleri kullanarak ülkenin her yerinde ödeme yapabiliyorsunuz. Çin artık nakitsiz bir ülke haline geldi. Ama dilenciler nakit para ister. Pekin'de dilencilerin QR kodu var. Toplumun en alt kısmı bile dijitale geçiş yapmış."
Yoksulluk yok oldu
Çin'de 1993'te 750 milyon insanın yoksulluk sınırının altında olduğunu dile getiren Coppens, "İnsanlar günlük 2 dolara çalışıyordu. Bugün yoksul sayısı 39 milyona düştü. Hükümetin tahminlerine göre bu sayı 2-3 yıla sıfıra inecek. Çin gerçekten dünyaya 2008 Pekin Olimpiyatları ile açıldı. Her şey o gün değişti. Geleceği öngörmek için Çin'e bakmak gerekiyor. Alibaba'nın geliştirdiği Bekârlar Günü var. Çılgın bir e-ticaret alışveriş festivali gibi. Alibaba bu yıl bu festivalde 24 saat içinde 38 milyar dolarlık bir satış yaptı. Satışların yüzde 90'ı ise cep telefonu üstünden gerçekleşti. Satılan ürünler 1.3 milyar koliye denk geliyor. Sevkiyat bir ay içerisinde tüm Çin'e dağıtıldı. Bu miktarda koli Belçika'da dağıtılsa, son teslimatı alan kişi kolisini 14 yıl sonra alırdı" şeklinde konuştu.
Çin teknolojide de en ileride
Sinolog Pascal Coppens, yenilikçi ürünlere imza atabilmek için 'yetenek ve teknoloji'nin en kritik iki nokta olduğuna işaret ederek, şunları söyledi: "Çin bu iki konuda da çok iyi. Her yıl 8 milyon kişi Çin'de üniversitelerden mezun oluyor. Bu 8 milyonun 5 milyonu mühendislik, bilim-teknoloji ve matematik mezunu. Son 5-6 yılda Çin'de yapay zekâda, 5G'de, nesnelerin internetinde, artırılmış gerçeklikte ve robotikte sürekli teknoloji şirketleri kuruluyor. Çin'de diğer ülkelerden çok daha fazla veri var. Çin'in kendi teknoloji şirketleri Batılı şirketlerden çok daha fazla veriye sahip… Onların çevrimdışı dünyadan iş birlikçileri var ve onlarla verileri paylaşıyorlar. En iyi algoritmalar bu nedenle oradan gelecek. Çin'de kullanılan algoritmalar müşterinin ne almak istediğini kestirebiliyor. Hoparlörler ile herkesi dinliyorlar. Batı'da bu konuda büyük bir tartışma var ama Çin'de öyle bir dert yok. Bu dinlenmeyi kabul ediyorsanız müşteri deneyiminiz daha da güzelleşecek. Şirketlerin pazarlamacıları ileride mühendisler olmak zorunda olacak."
RECEP BAHAR/DETAY HABER