Buğday ve arpa ekim alanları azalıyor
Türkiye'de buğday ve arpa ekim alanları, 1995-2015 döneminde yüzde 17.6 azalarak 129.2 milyon dekardan 106.5 milyon dekara indi.
25.09.2016 00:00:00
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Türkiye'nin üretim açığı olan pamuk, ayçiçeği gibi ürünleri daha fazla üretmesinin yolunun verimliliği artırmaktan, daha az alanda daha fazla üretim yapmaktan geçtiğini bildirdi. Bayraktar, yaptığı açıklamada, buğday ve arpa ekim alanlarının 1995-2015 döneminde yüzde 17.6 azalmayla 129 milyon 250 bin dekardan 106 milyon 504 bin 704 dekara indiğini belirtti. 1995 yılında 94 milyon dekar alanda 18 milyon ton buğday üretildiği, dekar başına verimin 191 kilogram olduğu bilgisini veren Bayraktar, buğday ekim alanının 2015 yılında 78 milyon 668 bin 874 dekara indiğini verimliliğin dekar başına 287 kilograma çıkması nedeniyle üretimin 22 milyon 600 bin tona yükseldiğini vurguladı. Arpada 1995 yılında 35 milyon 250 bin dekar olan ekim alanının 2015 yılında 27 milyon 835 bin 830 dekara gerilediğini, dekar başına verimin 213 kilogramdan 287 kilograma çıktığını bildiren Bayraktar, bundan dolayı üretimin bu tarihler arasında 7 milyon 500 bin tondan 8 milyon tona ulaştığını belirtti.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.