TGDF Başkanı Şemsi Kopuz, bu yıl Ramazan ayında et fiyatları dışında gıda maddelerinde fiyat artışları yaşanmadığını belirterek, "Et fiyatlarının düşmesi için hayvancılık desteklenmelidir" dedi.
Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (TGDF) Başkanı Şemsi Kopuz, bu yıl Ramazan ayında geçen yıldan farklı olarak özellikle bakliyat ürünlerinde bir fiyat istikrarı oluştuğunu belirterek, "Bu ürün grubuna bağlı pek çok üründe geçen yıla oranla fiyat artışı olmadığı gibi, aksine fiyat düşüşleri oldu" dedi. Ramazan ayı süresince hemen hiçbir gıda ve içecek ürününün temininde ve piyasaya arzında sıkıntı yaşanmayacağını ifade eden Kopuz, "Hem üretim hem de stoklar yeterli seviyede. Sektör Ramazan'a hazırlıklı. Dolayısıyla fiyat artışıyla ilgili tartışmalar, sektörden kaynaklanmıyor. Gıda ve içecek zincirinde ürünlerin, tüketiciye gelene kadar birçok halkadan geçtiği unutulmamalıdır" diye konuştu.
Fiyatlar geçtiğimiz yılla aynı kaldı2009 yılı Türkiye bakliyat üretiminin 1 milyon ton olarak tahmin edildiğine işaret eden Kopuz, şunları kaydetti: "Bu rakam geçtiğimiz yılın üzerinde. Kırmızı mercimek, yeşil mercimek ve bulgurda da 2009 yılı hasadı yapıldı. Mercimek rekoltesi yaklaşık 300 bin ton civarında. Burada sadece yeşil mercimek üretiminin geçen yıl olduğu gibi düşük olduğunu, diğer ürünlerde ise Ramazan ayında bir sıkıntı olmayacağı düşünülüyor. Yine bu ürünlerin tamamında fiyatlar geçtiğimiz yılla aynı seviyede kaldı. Hatta bulgur gibi çok rağbet ettiği ürünlerin toptan fiyatlarında yüzde 35'lere varan düşüşler yaşandı. Çeltik (pirinç) üretimine bakıldığında 2009 üretim tahmininin 800 bin ton olduğu, bu da yerli Osmancık ve Baldo pirinçte önümüzdeki dönemde bir sıkıntı olmayacağını gösteriyor. Bitkisel yağa gelince; ülkemizde 2008-2009 üretim sezonunda yerli üretim yağlı tohumlardan 570 bin ton hamyağ elde edilmiş ve ülkemizin geri kalan ihtiyacı da ithalatla karşılandı. 2009 yılının beş aylık döneminde 300 bin ton yağlı tohum, 480 bin ton hamyağ ithalatı yapıldı. Sektörün hammadde temini bakımından Ramazan öncesinde herhangi bir sıkıntısı bulunmamakta."Kopuz, geçen yıl gıdada yüzde 16'lık büyüme olduğunu belirterek, bu yıl krizle birlikte bunun yüzde 2 seviyesinde gerçekleşeceğini vurguladı. Kopuz, krizle birlikte Ramazan ayında kumanyalarda yüzde 25 azalma olduğunu hatırlatarak, "Şirketlerin ve vatandaşın alım gücünde azalma göze çarpıyor" dedi.
Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (TGDF) Başkanı Şemsi Kopuz, bu yıl Ramazan ayında geçen yıldan farklı olarak özellikle bakliyat ürünlerinde bir fiyat istikrarı oluştuğunu belirterek, "Bu ürün grubuna bağlı pek çok üründe geçen yıla oranla fiyat artışı olmadığı gibi, aksine fiyat düşüşleri oldu" dedi. Ramazan ayı süresince hemen hiçbir gıda ve içecek ürününün temininde ve piyasaya arzında sıkıntı yaşanmayacağını ifade eden Kopuz, "Hem üretim hem de stoklar yeterli seviyede. Sektör Ramazan'a hazırlıklı. Dolayısıyla fiyat artışıyla ilgili tartışmalar, sektörden kaynaklanmıyor. Gıda ve içecek zincirinde ürünlerin, tüketiciye gelene kadar birçok halkadan geçtiği unutulmamalıdır" diye konuştu.
Fiyatlar geçtiğimiz yılla aynı kaldı2009 yılı Türkiye bakliyat üretiminin 1 milyon ton olarak tahmin edildiğine işaret eden Kopuz, şunları kaydetti: "Bu rakam geçtiğimiz yılın üzerinde. Kırmızı mercimek, yeşil mercimek ve bulgurda da 2009 yılı hasadı yapıldı. Mercimek rekoltesi yaklaşık 300 bin ton civarında. Burada sadece yeşil mercimek üretiminin geçen yıl olduğu gibi düşük olduğunu, diğer ürünlerde ise Ramazan ayında bir sıkıntı olmayacağı düşünülüyor. Yine bu ürünlerin tamamında fiyatlar geçtiğimiz yılla aynı seviyede kaldı. Hatta bulgur gibi çok rağbet ettiği ürünlerin toptan fiyatlarında yüzde 35'lere varan düşüşler yaşandı. Çeltik (pirinç) üretimine bakıldığında 2009 üretim tahmininin 800 bin ton olduğu, bu da yerli Osmancık ve Baldo pirinçte önümüzdeki dönemde bir sıkıntı olmayacağını gösteriyor. Bitkisel yağa gelince; ülkemizde 2008-2009 üretim sezonunda yerli üretim yağlı tohumlardan 570 bin ton hamyağ elde edilmiş ve ülkemizin geri kalan ihtiyacı da ithalatla karşılandı. 2009 yılının beş aylık döneminde 300 bin ton yağlı tohum, 480 bin ton hamyağ ithalatı yapıldı. Sektörün hammadde temini bakımından Ramazan öncesinde herhangi bir sıkıntısı bulunmamakta."Kopuz, geçen yıl gıdada yüzde 16'lık büyüme olduğunu belirterek, bu yıl krizle birlikte bunun yüzde 2 seviyesinde gerçekleşeceğini vurguladı. Kopuz, krizle birlikte Ramazan ayında kumanyalarda yüzde 25 azalma olduğunu hatırlatarak, "Şirketlerin ve vatandaşın alım gücünde azalma göze çarpıyor" dedi.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.