Bayramda gıda güvenliğine dikkat!
Gıda Güvenliği Derneği Başkanı Samim Saner, Ramazan Bayramında güvenli gıda tüketimi için önemli bilgiler paylaştı.
01.07.2016 00:00:00
İşte Saner'in önerileri:
* Açıkta satılan, ambalajı açılmış, kayıt dışı, çok düşük fiyatlı veya son kullanma tarihi geçmiş çikolata ve şekerler alınmamalıdır. Bir ürünü daha ucuza almak önemli olabilir ancak çok düşük fiyatlı ürünlerin, kalite ve güvenlik sorunlarını da beraberinde getirebileceği risk unutulmamalıdır.
* Markası ve menşei bilinmeyen ya da üzerinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından izinli olduğu belirtilmeyen kayıt dışı ürünlerde gıda güvenliğinden söz etmek mümkün değildir. Bu tip ürünlerin satın alınmaması gerekir.
* Aşırı sıcağa maruz kalmış ve beyazlaşmış şekerler alınmamalıdır.
* Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan izinli üretim yerlerinde şeker yapımında gıdaya uygun renklendiriciler kullanılmaktadır. Ancak merdiven altı kaçak üretimde daha ucuz olması nedeniyle maliyetleri düşürebilmek açısından gıdalar için uygun olmayan renklendiriciler hatta tekstil boyaları kullanılabilmektedir. Kısa vadede zehirlenmeye yol açabileceği gibi, uzun vadede ciddi sağlık riski oluşturmaktadır.
* Diğer gıdalarda olduğu gibi çikolata satın alırken de etiketi iyi okumamız önem kazanmaktadır. Zira çikolatanın içinde belli oranda kakao ve kakao yağı olması gerekiyor, pahalı hammaddeleri dolayısıyla kayıt dışı üretimde sahtecilik yoğun şekilde yapılmaktadır. Özellikle kakao yağı yerine margarin kullanımı yaygın bir sahteciliktir. Sağlık açısından risk teşkil etmese de çikolata almak isteyen tüketiciler yanıltılmaktadır.
* Çikolatanın ideal saklanma sıcaklığı 20 derecedir. Serin, rutubetsiz, kokusuz ortamlarda ve direk güneş ışığı almayacak şekilde saklanmalıdır. Sıcak yaz aylalarında olduğumuz şu günlerde buzdolabında da saklanabilir ancak uzun süreli saklanmamalıdır.
* Aşırı yanmış sütlü tatlıların tüketiminden kaçınılmalıdır.
* Bilmediğiniz ve satışı yoğun olmayan yerlerden açık dondurma tüketmemeye dikkat edilmelidir. HABER MERKEZİ
* Açıkta satılan, ambalajı açılmış, kayıt dışı, çok düşük fiyatlı veya son kullanma tarihi geçmiş çikolata ve şekerler alınmamalıdır. Bir ürünü daha ucuza almak önemli olabilir ancak çok düşük fiyatlı ürünlerin, kalite ve güvenlik sorunlarını da beraberinde getirebileceği risk unutulmamalıdır.
* Markası ve menşei bilinmeyen ya da üzerinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından izinli olduğu belirtilmeyen kayıt dışı ürünlerde gıda güvenliğinden söz etmek mümkün değildir. Bu tip ürünlerin satın alınmaması gerekir.
* Aşırı sıcağa maruz kalmış ve beyazlaşmış şekerler alınmamalıdır.
* Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan izinli üretim yerlerinde şeker yapımında gıdaya uygun renklendiriciler kullanılmaktadır. Ancak merdiven altı kaçak üretimde daha ucuz olması nedeniyle maliyetleri düşürebilmek açısından gıdalar için uygun olmayan renklendiriciler hatta tekstil boyaları kullanılabilmektedir. Kısa vadede zehirlenmeye yol açabileceği gibi, uzun vadede ciddi sağlık riski oluşturmaktadır.
* Diğer gıdalarda olduğu gibi çikolata satın alırken de etiketi iyi okumamız önem kazanmaktadır. Zira çikolatanın içinde belli oranda kakao ve kakao yağı olması gerekiyor, pahalı hammaddeleri dolayısıyla kayıt dışı üretimde sahtecilik yoğun şekilde yapılmaktadır. Özellikle kakao yağı yerine margarin kullanımı yaygın bir sahteciliktir. Sağlık açısından risk teşkil etmese de çikolata almak isteyen tüketiciler yanıltılmaktadır.
* Çikolatanın ideal saklanma sıcaklığı 20 derecedir. Serin, rutubetsiz, kokusuz ortamlarda ve direk güneş ışığı almayacak şekilde saklanmalıdır. Sıcak yaz aylalarında olduğumuz şu günlerde buzdolabında da saklanabilir ancak uzun süreli saklanmamalıdır.
* Aşırı yanmış sütlü tatlıların tüketiminden kaçınılmalıdır.
* Bilmediğiniz ve satışı yoğun olmayan yerlerden açık dondurma tüketmemeye dikkat edilmelidir. HABER MERKEZİ
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.