Baykar'a verilen teşviklerin kapsamı genişletildi
Daha önce "İstanbul" olarak yer alan desteklenecek yatırım yeri ibaresi, "İstanbul, Edirne, Tekirdağ illeri ile Baykar Makina Sanayi ve Ticaret AŞ, İstanbul Özel Endüstri Bölgesi ve ilave alanlarında" şeklinde değiştirildi.
AA/Haber Merkezi





İstanbul'da Yapılacak Olan İnsansız Hava Araçları ve Akıllı Sistemler Üretim Tesisi Yatırımına Proje Bazlı Devlet Yardımı Verilmesine İlişkin 4 Eylül 2019 Tarihli ve 1504 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararında Değişiklik Yapılmasına Dair Karar, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Daha önce "İstanbul" olarak yer alan desteklenecek yatırım yeri ibaresi, "İstanbul, Edirne, Tekirdağ illeri ile Baykar Makina Sanayi ve Ticaret AŞ, İstanbul Özel Endüstri Bölgesi ve ilave alanlarında" şeklinde değiştirildi.
Bu alanlarda yapılacak olan İHA ve akıllı sistemler üretim tesisi yatırımları da proje bazlı devlet teşviki kapsamında yer alacak.
Baykar'ın ihracat gelirlerinden elde ettiği gelir ile kurduğu İstanbul'daki AR-GE merkezi ile birlikte Edirne ve Tekirdağ Çorlu'da tamamen öz kaynaklarıyla yatırımlarına devam ettiği İHA test ve geliştirme merkezleri de endüstri bölgesi kapsamında faaliyet gösterecek.
Meclis gündemine gelmişti
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın damadı Selçuk Bayraktar'ın Teknik Müdür olduğu, Baykar Makine ve Sanayi Ticaret AŞ'ne verilen özel teşvikler daha öne Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine taşınmıştı.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren dönemin CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, "Baykar şirketinin yatırım alanının Özel Endüstri Bölgesi olarak ilan edilmesiyle birlikte, Cumhurbaşkanı'nın bu şirkete doğrudan ve sınırsız teşvik vermesinin önü açılmıştır. Biz yatırıma ve üretime karşı değiliz ve ülkemizde ciddi miktarda yatırım ihtiyacının olduğunun farkındayız. Ancak aynı şirketin 600 milyon liralık yatırımı, 5 Eylül 2019'da zaten proje bazlı devlet yardımı destekleri kapsamın alınmıştır. Ülkemizde birçok şirket, gerek yeni yatırım, gerekse mevcut yatırımını korumak için finansman ihtiyacı duyarken, Cumhurbaşkanı ile doğrudan bağlantısı bulunan bir şirkete bu kadar ayrıcalık tanınması, kamuoyunda rahatsızlık yaratmıştır" ifadelerini kullanarak şu soruların yanıtını istemişti:
- 9 Ocak 2002 tarihinde yayımlanan 4737 sayılı Özel Endüstri Bölgesi Kanunu uyarınca, bugüne kadar, özel endüstri bölgesi kurulması için gelen başvuru sayısı kaçtır?
- Söz konusu başvurulardan kaç tanesi kabul edilmiştir? Kabul edilmeyen başvuruların kabul edilmeme gerekçeleri nedir?
- 3-4 Ekim Cuma günü Resmi Gazete'de yayımlanan 1607 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile ilan edilen Özel Endüstri Bölgesi için, 4737 Sayılı Kanunun 4'üncü maddesi uyarınca kamulaştırma yapılmış mıdır? Yapılmışsa hak sahiplerine ne kadar ödeme yapılmıştır?
- Aynı kararname ile kurulan Özel Endüstri Bölgesi için, yatırımcı şirket hangi teşvik unsurlarından yararlanmıştır? Bunların parasal karşılığı ne kadardır?
- Söz konusu alan Özel Endüstri Bölgesi ilan edilmesinde, yatırımcı şirketin ortaklarının Cumhurbaşkanı ile olan akrabalıklarının payı var mıdır?