logo
02 AĞUSTOS 2025

Asırlık lezzet 'Çağla dövmesi' damak çatlatıyor

Denizli'nin Buldan ilçesinde çağla ile yapılan yöreye has asırlık lezzet çağla dövmesi adeta damak çatlatıyor

18.04.2021 17:19:00
Asırlık lezzet 'Çağla dövmesi' damak çatlatıyor
Asırlık lezzet 'Çağla dövmesi' damak çatlatıyor
Denizli'nin Buldan ilçesine has çağla dövmesi nesilden nesile aktarılarak günümüzde de büyük bir keyifle tüketiliyor. Yeşil soğan, maydanoz, marul, burç otu, yumurta ve çağlanın karışımıyla hazırlanan lezzet, geçmişten günümüze Buldan'da sofraları süslüyor. Çağlanın hasat döneminde sıklıkla tüketilen bu lezzet damaklarda adeta iz bırakıyor. Metal dibek içinde dövülen çağlaya diğer otlar doğranmasıyla hazırlanan yemeğe çatalla ezilmiş yumurta ekleniyor. Ekşi, yağ ve tuz ile boca edilen lezzet, sofraların vazgeçilmezi haline geliyor. Hazırlanan nefis lezzet, yufkaların arasına katılarak tüketilebilirken, direkt olarak kaşıkla da yenebiliyor. Bu lezzeti ninelerinden öğrenen bugünün anneleri, gelecek nesillere bu lezzeti taşımayı hedefliyor.



'Atalarımızdan gelen geleneksel bir yemek'

Bu lezzeti annesinden öğrendiğini kaydeden Nesibe Altuntop, 'Çağla salatasını ben annemden öğrendim. Doğdum doğalı biliyorum. Annem annesinden öğrenmiş, atalarımızdan geliyor. Geleneksel bir yemeğimiz. Misafirlerimize hazırlıyoruz. İçerisinde marul, maydanoz, yeşil soğanı doğruyoruz. Çitlembik otu koyuyoruz, ayrı bir lezzet veriyor. Haşladığımız yumurtayı çatalla ezeriz. Yağ, nar ekşisi, tuzu karıştırırız. Çağla bademini de havanda döveriz. Kararmaması için tuz katarız' dedi.
"Sevgimizi katıyoruz içerisine" diyen Altuntop, 'İçerisindeki ürünleri kendimiz yetiştiriyoruz. Lezzetli olmasının nedeni bu olabilir. Hasat döneminde daha lezzetli oluyor. Hasat döneminde iken ezip dolaba koyuyoruz. Daha sonra istediğimiz zaman yiyebiliyoruz' diye konuştu.
Ne zamandan beri yapıldığını bilmediğini belirten anne Münevver Karadağ ise, 'Geleneksel bir yemek. Çok eskiden beri yapılır. Ne zamandan beri yapıldığı bilinmiyor. Buranın meşhur yemeğidir. Zahmetsiz yemek yok. Zahmet olacak ki yiyeceksin, emek olacak. Sevgini katacaksın içine' şeklinde konuştu.



'Buldan biliyor ama asıl amacımız Türkiye bilsin'

Bu lezzeti tüm Türkiye'nin bilmesini istediklerini belirten Buldan Ziraat Odası Başkanı Muammer Al, 'Biz her sene bahar geldiğinde hazırlayıp yiyoruz. Günümüz teknolojisi ile dövüldükten sonra dondurucularda muhafaza edilebiliyor. Bir sonraki hasat dönemine kadar tüketilebiliyor. Yemek önceleri yiyoruz. Bu leziz ürünü bizde gelecek nesillere aktarmak istiyoruz. Buldan biliyor ama asıl amacımız Türkiye bilsin' ifadelerini kullandı.İHA
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
Azeri gazı artık Suriye'de
Kilis'te tören düzenlendi
Atina'ya Ankara'dan yanıt
Yeni "Deniz Koruma Alanları" haritalandı
Bir BTP geleneği
Geleneksel Yaz Gençlik Kampı
Ancak 9 sektörün ihracatında düşüş var!
Temmuzda ihracat otomotiv ve kimya ile yükseldi
BRICS'te çatlak mı var?
Hindistan, Rusya'dan petrol almayacak!
En yetkili isimden şok açıklama
Sanayi can çekişiyor
Akdeniz'in geleceği mi şekilleniyor?
Türkiye, İtalya ve Libya ortak zirvede buluştu
İstanbul'un temmuz enflasyonu belli oldu
İTO'ya göre enflasyon yüzde 42
Trump gümrük vergisi oranlarında değişikliğe gitti
Çin ve Meksika listede yok, Türkiye'ye orta boylu tarife
HEKİMSEN Başkanı Adil Kurban: 'Enflasyon farkı zam değildir'
'Emekçinin sırtından değil, emeğin hakkından yanayız'
TBMM Başkanı duyurdu
Komisyonun ilk toplantı tarihi belli oldu
Elazığ'da maden ocağında göçük
3 işçi kendi imkanları ile kurtuldu, 1 işçi kurtarılmayı bekliyor
600 bini aşkın çocuk olaylara karıştı
Suça sürüklenen çocuk sayısı arttı
Düzenlemeye BTP’den tepki
Katar ürünlerine sıfır vergi
Polis, karısı ve 2 çocuğunu öldürdü
Denizli'de dehşet
Azeri gazı artık Suriye'de
Kilis'te tören düzenlendi
Atina'ya Ankara'dan yanıt
Yeni "Deniz Koruma Alanları" haritalandı
Bir BTP geleneği
Geleneksel Yaz Gençlik Kampı
Ancak 9 sektörün ihracatında düşüş var!
Temmuzda ihracat otomotiv ve kimya ile yükseldi
BRICS'te çatlak mı var?
Hindistan, Rusya'dan petrol almayacak!
En yetkili isimden şok açıklama
Sanayi can çekişiyor
Akdeniz'in geleceği mi şekilleniyor?
Türkiye, İtalya ve Libya ortak zirvede buluştu
İstanbul'un temmuz enflasyonu belli oldu
İTO'ya göre enflasyon yüzde 42
Trump gümrük vergisi oranlarında değişikliğe gitti
Çin ve Meksika listede yok, Türkiye'ye orta boylu tarife
HEKİMSEN Başkanı Adil Kurban: 'Enflasyon farkı zam değildir'
'Emekçinin sırtından değil, emeğin hakkından yanayız'
TBMM Başkanı duyurdu
Komisyonun ilk toplantı tarihi belli oldu
Elazığ'da maden ocağında göçük
3 işçi kendi imkanları ile kurtuldu, 1 işçi kurtarılmayı bekliyor
600 bini aşkın çocuk olaylara karıştı
Suça sürüklenen çocuk sayısı arttı
Düzenlemeye BTP’den tepki
Katar ürünlerine sıfır vergi
Polis, karısı ve 2 çocuğunu öldürdü
Denizli'de dehşet
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.