Ambalajsız tavuk satışına yasak geliyor
Perakende işletmelerde parça kanatlı etlerinin dökme satışı yasaklanacak, kanatlı etleri sadece hazır ambalajlı satılabilecek. Bu arada peynirden sonra kavurmada da tuz oranı azaltılacak
11.02.2015 00:00:00
Et ve Et Ürünleri Tebliği'nde yapılacak değişiklikle ambalajsız tavuk satışı yasaklanacak.Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, tüketici sağlığının en üst düzeyde korunması, daha kaliteli ürünlerin tüketicilere ulaştırılması ve tüketicinin yanıltılmasının önlenmesi amacıyla 5 Aralık 2012'de yürürlüğe giren Et ve Et Ürünleri Tebliği'ni revize edecek. Söz konusu değişiklikle kasap, market gibi perakende işletmelerde parça kanatlı etlerinin dökme satışı yasaklanacak, kanatlı etleri, sadece hazır ambalajlı olarak piyasaya arz edilebilecek. Bu işletmelerde, fermente sucuk, pastırma, köfte gibi et ürünleri üretilemeyecek, önceden çekilmiş ve paketlenmiş günlük kıyma satılamayacak.Kavurmada tuz oranı düşürülecekYeni düzenleme ile kavurmada yüzde 5 olan tuz oranı yüzde 3'e düşürülecek. Bu ürün raflarda 'kavurma' ve 'kıyma kavurma' olmak üzere iki çeşitte yer alacak. Tebliğ kapsamında yer alan ürünlere, kaliteli et yerine dışarıdan et proteini katılması yasaklanarak haksız kazanç engellenecek. Geleneksel metotlarla üretilen ürünleri korumak amacıyla coğrafi işaret alarak tescil edilmiş et ürünleri, yatay gıda kodeksi hükümlerine aykırı olmamak şartıyla piyasaya arz edilebilecek, bu ürünlerde kullanılan çiğ et ve kıyma tebliğ hükümlerine uygun olacak. Et ürünlerinde 'yüzde 100 dana eti' ya da 'yüzde 100 göğüs eti' gibi ifadeler ve logolar kullanılamayacak. İşletmelere, değişikliklere uyum sağlamaları için tebliğin yayımı itibarıyla 1 ay süre verilecek. Kavurmada tuz miktarının azaltılmasına yönelik düzenleme kapsamında tebliğin yayımından önce piyasaya sunulan ürünler ise 1 Ocak 2016'ya kadar satılabilecek.