AB'den Türk makarnasına kota darbesi
Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği (TMSD) Başkanı Aykut Göymen, AB'nin koyduğu makarna kota sınırlandırmalarının kaldırılmasıyla ihracatta büyük bir artışın yaşanacağını, bunun yapılması için çalışma yürüttüklerini vurguladı.
29.10.2022 09:54:00





Dünyanın önemli makarna üreticileri arasında bulunan Türk sanayicileri, 8 ayda gerçekleştirdikleri 876 bin tonluk ihracatı, sene sonuna kadar 1.5 milyon tona ulaştırmayı hedefliyor. Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği (TMSD) Başkanı Aykut Göymen, 25 Ekim Dünya Makarna Günü'nün Türkiye'nin önerisiyle değerlendirmeye alındığını belirtti. Türkiye'de üretilen makarnanın 160 ülkeye ihracat edildiğini ifade eden Göymen, "Anadolu ve Mezopotamya toprakları makarnalık durum buğdayının ana vatanı diyebiliriz. Dolayısıyla ülkemiz ve özellikle de Güneydoğu'da yetişen makarnalık durum buğdayını lezzeti hakikaten farklı. Dolayısıyla Türkiye'de insanlar hem şanslı, kaliteli makarna yiyorlar hem de bunun dışında ihracatını yaptığımız ülkeler de bundan çok memnun" dedi.
Göymen, Türkiye'nin İtalya'nın ardından makarnada hem ihracatta hem de üretimde dünya ikincisi olduğunu belirtti. "Ülkemiz yılın 8 ayında 876 bin ton ihracat yaptı ve yaklaşık 627 milyon dolar civarında ihracata sahip bir sektöre sahip şu anda" diyen Göymen, Türkiye'nin ihracatının yüzde 95'ini sade makarnanın oluşturduğunu, en fazla makarna satışının Togo, Benin, Venezuela, Gana ve Japonya'ya yapıldığını dile getirdi. AB'nin koyduğu makarna kota sınırlandırmalarının kaldırılmasıyla ihracatta büyük bir artışın yaşanacağını, bunun yapılması için çalışma yürüttüklerini vurgulayan Göymen, şunları kaydetti: "Türkiye makarna sektörü 40 bin kişiye istihdam sağlayan sektör. Türk makarnası gerçekten kaliteli bir makarna. Bu yıl ihracat hedefimiz 1.5 milyon ton. Geçen yıl toplamda 2 milyon 200 bin ton civarında üretim yaptık. Bunun yaklaşık 1 milyon 400 bin tonu ihraç edildi, kalan bölümü iç pazarda tüketildi." EKONOMİ SERVİSİ
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.




























































































