logo
01 MART 2025

Yemen türküsünün Muş'a ait değilmiş

Yemen türküsünün aslında Elazığ'ın Harput yöresine ait olduğu, 1936 tarihli Elaziz Halk Türküleri ve Oyunları Kitabı ve Beyazıt Devlet Kütüphanesi kayıtlarıyla ortaya çıktı

01.03.2025 11:07:00
İhlas Haber Ajansı
Yemen türküsünün Muş'a ait değilmiş
Yemen türküsünün Muş'a ait değilmiş
Yemen türküsünün aslında Elazığ'ın Harput yöresine ait olduğu, 1936 tarihli Elaziz Halk Türküleri ve Oyunları Kitabı ve Beyazıt Devlet Kütüphanesi kayıtlarıyla ortaya çıktı. TRT repertuvarında 1944'te Muzaffer Sarısözen tarafından derlenerek Muş'a ait gösterildiği bilinirken, TC Maarif Derleme Müdürlüğünün 1936 yılında Elazığ yöresine ait derlediği, içinde Yemen türküsünün de yer aldığı eser ortaya çıktı.



Türk halk müziği sanatçısı ve araştırmacı-yazar Aygün Çam, Elazığ türkülerine yönelik yaptığı derleme ve araştırma çalışmalarında önemli bir ayrıntıya ulaştı. Çam, TRT repertuvarında Muş yöresine ait olarak geçen "Yemen türküsünün'', aslında Elazığ'ın Harput yöresine ait olduğunu tespit ettiklerini belirtti. "Türkü, 1905 yılında Elazığ'da Yemen'e giden redif alaylarının söylediği bir ağıttır" diyen Çam, "Bu eserin Elazığ'da yazıldığı ve söylendiği, yerel kaynaklarda açıkça kayıtlıdır. Ancak TRT repertuvarında türkünün 1944 yılında Muzaffer Sarısözen tarafından derlendiği, kaynak kişinin Duriye Keskin olduğu ve yörenin Muş olarak geçtiği bilgisi yer alıyor" ifadelerini kullandı.

Yaptıkları kapsamlı araştırmalar sonucu önemli belgelere ulaştıklarını belirten Çam, konuyla ilgili en eski resmi belgenin 1936 yılında Elazığ Valiliği tarafından yayımlanan 'Elaziz Halk Türküleri ve Oyunları' adlı kitap olduğunu vurguladı. 50 tane Elazığ yöresine ait türkünün yer aldığı eserin Beyazıt Devlet Kütüphanesinde yer aldığını ifade eden Çam, Yemen türküsünün de bu eserde yer aldığını belirterek, "Eser için kaynak kişi olarak Hafız Osman Öge gösterilmiş, derlemeyi Elazığ Halkevi Güzel Sanatlar Komitesi yapmış ve Vasfi Akyol notaya almıştır" şeklinde konuştu.



Öte yandan, bu kitabın Türkiye Cumhuriyeti Maarif Derleme Müdürlüğünün logosunu taşıdığını belirten Çam, bunun da eserin Elazığ'da resmi olarak derlendiğini açıkça ortaya koyduğunu söyledi. 1937 yılında Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Elazığ Halkevi ziyaretinde, Hafız Osman Öge'nin Atatürk'ün sevdiği türkülerden biri olan "Aş Yedim Dilim Yandı" eserinin ardından "Yemen türküsünü'' seslendirdiğini anlatan Çam, "Bu bile türkünün Harput ezgisi olduğunu kanıtlayan tarihi bir detaydır" dedi.
Atatürk'ün sevdiği ve Türk tarihine damga vuran en önemli eserlerden biri olan Yemen türküsünün, Muş değil Elazığ'ın Harput yöresine ait olduğu belgelerle ortaya çıktığını dile getiren Çam, türkünün yöresinin yeniden Elazığ olarak düzeltilmesi adına TRT'den gerekli düzenlemeleri yapması için dilekçe ve gerekli raporları gönderdiklerini belirtti.

"Elime ilk ulaşan belgenin aynısı İstanbul Beyazıt Kütüphanesinde de var"



Elazığ yöresine ait türküler ile ilgili derleme çalışmaları ve araştırmaları yürüttüğünü ifade eden Çam, ''Yaptığım çalışmalarda bir Elazığ türküsünün TRT repertuvarında Muş yöresine olarak geçtiğini gördüm. Bununla ilgili geniş çaplı bir araştırma gerçekleştirdim. Bizler Elazığ'da bu türkünün Harput yöresinde 1905 yılında redif alaylarının kışlanın önünde toplanıp Yemen'e giden askerin türküsü olduğunu biliyoruz. Bu türküyü yazanın da seslendirenin de kimler olduğu Elazığ'da kayıtlıdır. Bununla ilgili bir çalışma gerçekleştirdik. Elime ilk ulaşan belge İstanbul Beyazıt Kütüphanesi'nde de var. 1936 yılında Elazığ Valiliği tarafından bastırılan Elaziz Halk Türküleri ve Oyunları adlı bir kitap var. Bu eser, 1936 yılında derlenmiş ve içerisinde 50 Elazığ türküsü var. Bu 50 Elazığ türküsünden birisi de Yemen türküsü olarak geçiyor. Kaynak kişi, Hafız Osman Öge, Elazığ Halkevi Güzel Sanatlar Komitesi ise derlemiş ve Vasfi Akyol da notaya almış" şeklinde konuştu.

"Yemen türküsü söylenen tarihten 8 yıl önce resmi bir şekilde derlenen bir eser olduğunu söyleyebiliriz"



Çam, açıklamasına şöyle devam etti:

''Böylesi önemli bir belgeye ulaştık ama TRT repertuvarında yer alan bilgide ise 1944 yılında kaynak kişinin Duriye Keskin olduğu, Muzaffer Sarısözen tarafından derlendiği ve yörenin ise Muş olarak geçtiği söylenmektedir. Elazığ'da bu türkü söylenen tarihten 8 yıl önce resmi bir şekilde yine sağ üste köşesinde yazılana göre, TC Maarif Derleme Müdürlüğü'nün de logosu bulunmaktadır.

Resmi olarak Elazığ'da derlenen bir eser olduğunu söyleyebiliriz. Yaptığımız çalışmalarda da tarih boyunca redif kışlalarının hiçbir zaman Muş'tan hareket etmediği, özellikle Yemen cephesinin tamamen Harput'taki o dönemki ismiyle Ma'mûretü'l-Azîz vilayetindeki askeri birliklerin buradan hareket ettiği açıkça bilinmektedir. Biz TRT'ye gerekli itirazlarımızı yaptık, dilekçelerimizi ve raporlarımızı sunduk. Eserin yeniden düzenlenerek yörenin tekrardan Elazığ yazmasını talep etmekteyiz. Ayrıca, 1937 yılında Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Elazığ ziyaretinde Elazığ Halkevi'nde düzenlenen bir gecede Hafız Osman Öge, kent yöresine ait türküleri seslendirirken, Atatürk'ün en sevdiği iki türkü olan " Aş Yedim Dilim Yandı" türküyü ardından ise Gazi Mustafa Kemal Atatürk için bir Harput ezgisi olarak Yemen türküsünü seslendiriyor."
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
Zelenskiy Londra'da
ABD'yi terk etti, Avrupa'ya döndü
2 Mart'ta başlayacak olanlar da var!
İslam ülkelerinin çoğu Ramazana 1 Mart'ta başladı
Tam 5 yıldır sürüyor
Selimiye Camii'nde restorasyon hala bitmedi
İstanbul'un enflasyonu belli oldu
İTO'dan çarpıcı açıklama
Avrupa'ya sıfırla çarpan adam
Trump ile Zelenskiy arasına Vance girdi
Beyaz Saray'da Cuma gecesi neler yaşandı?
Zelenskiy ve heyeti Beyaz Saray'da resmen kovulmuş
Ateşkes var, silahlara veda yok!
Terör örgütü talep listesini açıkladı
Trump ise taviz vermiyor
ABD özür bekliyor, Zelenskiy yanaşmıyor
Avrupa'dan Ramazan ayı mesajları
Avrupa'daki futbol kulüpleri ve oyuncular Ramazan ayını kutladı
Zelenski, Trump'a posta koydu....Avrupalı liderlerden destek geldi
ABD Dışişleri Bakanlığı: 'Zelenski özür dilemeli'
Lübnan'dan Hizbullah'ı silahsızlandırma sinyali
ABD ve İsrail'in talebi
Zelenskiy'den kavgaya ilişkin açıklama geldi
"Yanlış bir şey yapmadım '
Kavga sonrası Trump'tan ilk açıklama
"Buna izin veremem"
ABD'den İsrail'e yeni silah satışına onay
Bu neyin hazırlığı?
Trump ile Zelenskiy, kameralar önünde tartıştı
'Ya bu anlaşmayı imzalarsın ya da...'
Zelenskiy Londra'da
ABD'yi terk etti, Avrupa'ya döndü
2 Mart'ta başlayacak olanlar da var!
İslam ülkelerinin çoğu Ramazana 1 Mart'ta başladı
Tam 5 yıldır sürüyor
Selimiye Camii'nde restorasyon hala bitmedi
İstanbul'un enflasyonu belli oldu
İTO'dan çarpıcı açıklama
Avrupa'ya sıfırla çarpan adam
Trump ile Zelenskiy arasına Vance girdi
Beyaz Saray'da Cuma gecesi neler yaşandı?
Zelenskiy ve heyeti Beyaz Saray'da resmen kovulmuş
Ateşkes var, silahlara veda yok!
Terör örgütü talep listesini açıkladı
Trump ise taviz vermiyor
ABD özür bekliyor, Zelenskiy yanaşmıyor
Avrupa'dan Ramazan ayı mesajları
Avrupa'daki futbol kulüpleri ve oyuncular Ramazan ayını kutladı
Zelenski, Trump'a posta koydu....Avrupalı liderlerden destek geldi
ABD Dışişleri Bakanlığı: 'Zelenski özür dilemeli'
Lübnan'dan Hizbullah'ı silahsızlandırma sinyali
ABD ve İsrail'in talebi
Zelenskiy'den kavgaya ilişkin açıklama geldi
"Yanlış bir şey yapmadım '
Kavga sonrası Trump'tan ilk açıklama
"Buna izin veremem"
ABD'den İsrail'e yeni silah satışına onay
Bu neyin hazırlığı?
Trump ile Zelenskiy, kameralar önünde tartıştı
'Ya bu anlaşmayı imzalarsın ya da...'
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.