logo
11 HAZİRAN 2024

Türkiye'ye 'kırmızı' kart

İngiltere ve Almanya’dan sonra Fransa’nın da Türkiye’yi Covid-19 konusunda ‘kırmızı liste’ye alması, sezona büyük umutlarla başlayan turizmcileri büyük hayal kırıklığına uğrattı. Cari açığın finansmanında büyük paya sahip olan turizm sektörü büyük darbe yiyecek. Türkiye’nin açıkladığı olumlu verilere rağmen Batılı ülkelerin birbiri ardınca aldıkları bu kararlar, açıklanan verilere güvenmediklerinin açık bir göstergesi

28.08.2021 18:14:00
Türkiye'ye 'kırmızı' kart
Türkiye'ye 'kırmızı' kart
MURAT ÇABAS / ANALİZ HABER

Batılı ülkeler birbiri ardınca uluslararası seyahat listelerini güncelleyerek Covid-19 konusunda Türkiye'yi kırmızı listeye alıyorlar. Elbetteki bunda, normalleşme süreciyle beraber ülkemizdeki vakaların yeniden 20 binlere çıkmasının etkisi büyük. Bu ülkelerden en sert önlemleri alan ülke İngiltere; son açıkladığı seyahat listesinde de Türkiye'yi kırmızı listede tuttu. Almanya da 13 Ağustos'ta açıkladığı ve 17 Ağustos'ta yürürlüğe giren listesinde Türkiye'yi "yüksek riskli ülkeler" statüsüne alıp kırmızı listeye eklemişti. Ve son olarak Fransa önceki gün aldığı kararla Türkiye'yi turuncu listeden çıkardı ve kırmızı listeye ekledi.

Türkiye'den gelenlere göre belirleniyor

Yeni seyahat listesinde Türkiye'yi kırmızı listeye alan Fransa, yasaklar ve karantina şartları konusunda İngiltere kadar sert değil; Avrupa İlaç Ajansı (EMA) tarafından onaylanmış aşılar ile aşılanmış kişileri kısıtlamalardan muaf tutuyor. Fransa'nın Ankara Büyükelçiliği'nin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada şu bilgilere yer verildi: "Koronavirüs salgınında bazı varyantlarının yayılması sebebiyle, 28 Ağustos 2021 Cumartesi günü saat 23.59'dan itibaren Türkiye'den Fransa'ya seyahatlerde tedbirler artırılacaktır. Bu tarihten itibaren, Türkiye yeniden kırmızı bölge olarak sınıflandırılan ülkeler arasında yer alacaktır. Avrupa İlaç Ajansı (EMA) tarafından onaylanmış aşılar ile aşılanmış kişiler kısıtlamalardan muaf tutulacaktır." Koronavirüse karşı EMA'nın onayladığı aşıları olmayan kişiler ise 48 saatten daha kısa bir süre önce yapılmış negatif sonuçlu bir PCR testi ibraz etmek zorunda. Bu kişiler Fransa'ya geldiklerinde 10 günlük bir karantinaya tâbi olacaklar. Öte yandan karantina kurallarının ihlal edilmesi sonucu en az 1000 euro para cezası uygulanacak. Fransa'nın aldığı bu kararla ilgili olarak Türkiye Paris Büyükelçisi Refik Ali Onarer, "Kırmızı listeye alma kararı, Türkiye'den Fransa'ya geldikten sonra pozitif çıkan hasta sayısındaki önemli artıştan kaynaklanıyor" dedi. Onarer, son günlerde Fransa'da pozitif çıkan hastalar arasında geçen 15 gün içerisinde Türkiye'de bulunanların sayısında ciddi bir artış olduğunu, Türkiye'nin bu sebepten dolayı kırmızı listeye alındığını söyledi.

İngiltere, Türkiye'nin verilerine güvenmiyor

İngiliz basını, 26 Ağustos'ta yapılan İngiltere Ulaştırma Bakanlığı'nın duyurusundan günler önce, İngiliz turistler tarafından en çok tercih edilen yurtdışı destinasyonları arasında yer alan Türkiye'nin sarı listeye taşınacağını öngörmüştü. Fakat İngiltere, Covid-19 seyahat kısıtlamaları doğrultusunda yaptığı son güncel listesinde bütün beklentilere rağmen Türkiye'yi kırmızı listeden çıkarmadı. Böylece 3 haftada bir güncellenen listede Türkiye kırmızı kategoride kalmaya devam etti. İngiliz basını, "Hindistan mevcut olumsuz verilerine rağmen seyahate uygun ülkeler arasına alınırken Türkiye'nin yasaklı listede neden kaldığını" İngiltere Ulaştırma Bakanı'na sordu. Ulaştırma Bakanı Grant Shapps buna yanıt olarak Ortak Biyogüvenlik Merkezi'ni adres gösterdi. Shapps, İngiltere Biyogüvenlik Merkezi'nin ortaya koyduğu tavsiyelerin sadece ülkelerdeki virüsün yaygınlığına göre değil, kaç kişinin aşılandığı, ülkedeki mevcut varyantlar ve bu bilgilerin uluslararası ortak bilim kuruluşu olan GISAID'a güncel ve uluslararası standartlarda girilmesinin ardından geldiğini söyledi. Bakan Shapps, Türkiye'nin kırmızı listede kalmasının nedenini, bu sıralamanın kombinasyonundaki eksiklikler olarak gösterdi.

İngiltere'nin karantina koşulları çok ağır

İngiliz hükümeti Covid-19 salgınının durumunu ve varyantların yayılma ihtimalini gerekçe göstererek kırmızı listedeki ülkelere karşı sıkı seyahat kısıtlamaları uyguluyor. Bu çerçevede çok özel ve acil durumlar dışında kırmızı listede bulunan ülkelere seyahat edilmemesi gerektiği vurgulanıyor. Kırmızı listede bulunan ülkelerden yalnızca İngiliz vatandaşlarının, ya da Birleşik Krallık'ta oturum izni olanların ülkeye girişine izin veriliyor. İngiltere'ye seyahat edeceklerin son 10 gün içerisinde kırmızı listede bulunan bir ülkede bulunmaları halinde tam doz aşı yaptırmış olsalar bile 10 tam gün süreyle masrafları seyahat edenlerce karşılanmak üzere otelde karantinada kalma zorunluluğu bulunuyor. Otelde 11 günlük karantina masrafı kişi başı 2,285 sterlin, aynı odada kalacak olan bir diğer yetişkin için 1,430 sterlin ve çocuklar için kişi başı 325 sterlin olarak bildiriliyor. Beş yaşından küçük çocuklar için ücret alınmıyor. Otel rezervasyonunun seyahat öncesinde yapılması gerekiyor. Ayrıca seyahat öncesinde koronavirüs testi ve bazı başka formlarında doldurulması gerekiyor. Uçağa binmeden önceki pozitif test sonucu göstermek dışında, varışının ikinci ve sekizinci gününde de pahalı iki test daha söz konusu. Bu koşullarda kırmızı listedeki bir ülkeden yapılan doğrudan uçuşlarda yalnızca belirlenen havaalanlarından ülkeye giriş yapılabiliyor. Türkiye'den İngiltere'ye gelip otel karantinasından muaf olmanın tek yolu ise, sarı veya yeşil listedeki bir ülkede 10 gece geçirmek.

Almanya'nın da kırmızı listesindeyiz

Almanya da, artan koronavirüs vakaları nedeniyle 17 Ağustos 2021 tarihinden itibaren Türkiye'yi "yüksek riskli bölgeler" listesine dahil etti. Almanya'nın salgın hastalıklarla mücadeleden sorumlu kurumu Robert Koch Enstitüsü (RKI), güncellediği listede, Covid-19 vaka sayılarındaki büyük artış nedeniyle Türkiye ile birlikte ABD, İsrail, Vietnam, Kenya ve Karadağ'ı yüksek riskli bölgeler listesine aldı. Almanya karantina koşulları konusunda İngiltere ve Fransa'ya göre daha yumuşak davranıyor. Bu kapsamda, Türkiye'den Almanya'ya seyahat edecek olanlar aşılı olduklarını ya da hastalığı atlattıklarını belgeleyemiyorlarsa, Almanya'ya dönüşlerinde 10 gün süreyle ev karantinasına giriyor. Karantinaya girenler ilk beş gün sonrasında yaptırdıkları Covid-19 testinin negatif çıkması halinde geriye kalan beş günlük karantinadan muaf tutuluyor. Bu arada Almanya ancak AB tarafından tanınan, Paul Ehrlich Enstitüsü internet sitesinde yer verilen aşıları kabul ediyor. Bu listede BioNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca ve Johnson & Johnson aşıları yer alıyor. Almanya Dışişleri Bakanlığı da Türkiye'ye seyahat bilgileri içeren sayfasında, 17 Ağustos itibarıyla Türkiye'ye "zaruri olmayan, turistik amaçlı seyahatler yapılmaması" uyarısına yer verdi. Almanya, Türkiye'yi geçen 5 Haziran'da "yüksek riskli ülke" kategorisinden çıkarmış ve "riskli ülke" statüsüne almıştı. Özellikle turizm sektöründe büyük sevinç yaratan bu kararla, Türkiye'den Almanya'ya gelenlere uygulanabilen karantina zorunluluğu kalkmıştı. Yaz tatilinden dönenlerde tespit edilen vaka sayısıyla ilgili rakamlara göre, en çok vaka sayısı İspanya'dan sonra Türkiye'den dönen tatilcilerde olunca tekrar kırmızı listeye aldı.

Turizm sektöründe büyük hayal kırıklığı

İngiltere, Fransa ve Almanya gibi ülkelerin bu kırmızı liste hamlesi, cari açığın finansmanında oldukça önemli olan turizm sektöründe büyük hayal kırklığı oluşturdu. Pandeminin etkisinden kurtulamayan turizmciler, bu sezona umutla bakarken, alınan peş peşe kırmızı liste kararları sektörü umutsuzluğa sevketti. Sektör temsilcileri yaptıkları açıklamalarda, Batılı ülkelerin bu kararlarının, turizm sezonunun erken kapanmasına neden olacağını belirttiler. İç turizm ve gurbetçilerle ayakta duran otellerin büyük bölümünün, okulların açılmasıyla birlikte kapanacağı dile getirildi. Sektör temsilcileri, birçok yatırımcının kredilerini ödemekte zorlanacağını, kalifiye elemanların sektörden uzaklaşacağını, sektörün düşük gelirler veya gelirden yoksun kışı atlatamayacağını savundu.

Ülkemizdeki Covid-19 tablosu kötüleşiyor

Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı Covid-19 tablosuna göre, 27 Ağustos itibarıyla günlük vaka sayısı 18 bin 340, vefat sayısı ise 244 oldu. Uygulanan kısıtlamalarla birlikte 4 binlere kadar düşen vaka sayıları yeniden yükselişte. Uzmanlar vakalardaki yükselişi Eylül'de beklediklerini, 1 ay önce başladığını ifade etmişlerdi. Aşı durumuna göre kırmızı kategoride olan tek ilimiz Şanlıurfa bile kırmızıdan turuncuya dönmesine rağmen, hastanelerdeki yoğun bakım dolulukları endişe kaynağı. Mavi kategoride olan Başkent'te, Ankara Tabip Odası yaptığı açıklamada, Ankara'daki yoğun bakım yataklarının ve Covid-19 servislerinin dolduğunun altı çizdi. Birçok ilimizde de benzer bir tablo söz konusu. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca yaptığı açıklamada, "Bayburt, Gümüşhane, Kayseri, Gaziantep, Kilis, Bolu, Hakkâri, Nevşehir, Sinop, Kars: 14-20 Ağustos arasında vaka sayıları bir önceki haftaya göre en çok artan 10 ilimiz. Bu şehirlerden birindeyseniz, öncesine göre daha az güvendesiniz. Çözüm belli" ifadesini kullandı.
Kokoreçte müthiş iddia
İthal bağırsak yerli diye satılıyor
Yerli de değil, milli de!
İthal ettiği paslanmazı inceltiyor!
Denemekte fayda var
YKS'nin en ilginç sorusu
BMGK'dan bir ilk
Gazze için ateşkes kararı
Ünlü müteahhitten çarpıcı açıklamalar...
'İnşatta maliyet işini ben de anlamıyorum'
Kuralları ihlalde ustalar!
'Dışardaki menü fiyatlarıyla içerdekilerini karşılaştırın'
Patır patır dökülecekler
Onaracak usta yetişmiyor
İsrail sözcüsü gibi!
'Ateşkes istiyorsanız Hamas'a baskı yapın'
Hafta boyunca yanacağız
Bazı illerde 40 dereceyi geçecek
İsrail vatandaşları giremez!
Gazze vahşetine dikkat çekici tepki
Ne görüştüler?
Beştepe'de Erdoğan - Aliyev buluşması
Sinan Ateş gündemli çarpıcı görüşme trafiği
Önce Özel, sonra Erdoğan
Güler'den Suriye mesajı
'Terör koridoruna müsaade etmeyeceğiz'
Son 24 saatte 5 katliam daha
Gazze'de can kaybı 37 bin 124'e çıktı
BM, yüzer iskeleden Gazze'ye yardımları askıya aldı
Gerekçe: Güvenlik endişesi
Kokoreçte müthiş iddia
İthal bağırsak yerli diye satılıyor
Yerli de değil, milli de!
İthal ettiği paslanmazı inceltiyor!
Denemekte fayda var
YKS'nin en ilginç sorusu
BMGK'dan bir ilk
Gazze için ateşkes kararı
Ünlü müteahhitten çarpıcı açıklamalar...
'İnşatta maliyet işini ben de anlamıyorum'
Kuralları ihlalde ustalar!
'Dışardaki menü fiyatlarıyla içerdekilerini karşılaştırın'
Patır patır dökülecekler
Onaracak usta yetişmiyor
İsrail sözcüsü gibi!
'Ateşkes istiyorsanız Hamas'a baskı yapın'
Hafta boyunca yanacağız
Bazı illerde 40 dereceyi geçecek
İsrail vatandaşları giremez!
Gazze vahşetine dikkat çekici tepki
Ne görüştüler?
Beştepe'de Erdoğan - Aliyev buluşması
Sinan Ateş gündemli çarpıcı görüşme trafiği
Önce Özel, sonra Erdoğan
Güler'den Suriye mesajı
'Terör koridoruna müsaade etmeyeceğiz'
Son 24 saatte 5 katliam daha
Gazze'de can kaybı 37 bin 124'e çıktı
BM, yüzer iskeleden Gazze'ye yardımları askıya aldı
Gerekçe: Güvenlik endişesi
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2024

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.