Yurtdışında çalışan gurbetçilerin izinlerini geçirmek için gelmeleriyle birlikte, pastırma ve sucuk satışlarında yüzde 100'e yakın oranda artışlar olduğu belirtildi. Kayseri Ticaret Borsası (KTB) Başkanvekili Şaban Ünlü, Kayseri'de 11 sucuk ve pastırma imalat tesisi bulunduğunu, yılda 25 bin büyükbaş hayvan kesilerek 5 bin ton pastırma, 10 bin ton sucuk, 5 bin ton da kavurma, salam, sosis üretildiğini kaydetti. Yaz aylarında hayvan kesimi ve üretiminin, güz ve kış aylarına göre az olduğunu ifade eden Ünlü, "Ancak, mayıs ve haziran aylarında stok yaparız. Stoklarımızı yazaylarında piyasaya süreriz ve yapılan az oranda üretimle de destekleriz. Şu an perakende olarak pastırmamın kilosu 16-19 milyon, sucuğun kilosu ise 5.5-9 milyon lira arasında satılıyor. Biraz pahalı gıda maddesi olduğu için vatandaşlar yemek için alamıyorlar. Ancak hediye olarak alabiliyorlar. Fakat yaz aylarında gurbetçilerimiz izin için geldiklerinde pastırma-sucuk satışında artış oluyor. Gurbetçilerimiz, kendi yemelerinin dışında dönüşlerinde dostlarına götürmek için 5 ile 20 kilo arasında sucuk-pastırma alıyorlar. İlimizeSivas, Yozgat, Kırşehir, Nevşehir ve Niğde'den de gurbetçiler gezmek ve alışveriş yapmak için geliyor. Bu nedenle temmuz ve ağustos aylarında sucuk-pastırma satıcılarımızda hareketlilik olur" dedi.