Niçin hasta oluyoruz?
Uzmanlar, kış aylarında meydana gelen enfeksiyonların özellikle çocukları, yaşlıları, hamileleri, kronik sağlık sorunu olanları
olumsuz etkilediğini belirttiler
Soğuk havaya bağlı olarak nezle, grip, faranjit, larenjit, sinüzit, orta kulak iltihabı, bronşit, zatürre gibi hastalıkların görülme sıklığının arttığı bildirildi. Uzmanlar, kış aylarında meydana gelen enfeksiyonların özellikle çocukları, yaşlıları, hamileleri, kronik sağlık sorunu olanları olumsuz etkilediğini belirttiler. Kış mevsiminde soğuk havaya uyum sağlamak için vücudun daha fazla enerji harcadığına dikkat çekiliyor. Bu enerji ihtiyacı karşılanmadığında da vücut direnci düşüyor, enfeksiyonlara yatkın hale geliyor. Soğuk kış iklimde yaşayan ve yıllarını geçiren insanların soğuk havaya uyumuyla ılıman iklimde ve zaman zaman soğukta yaşayan insanların uyumunun farklı olduğu ifade ediliyor. Soğuk, özellikle akciğerin akut veya kronik tüm hastalıklarını tetikliyor. Ayrıca kronik böbrek ve diyabet hastaları, kalp hastaları, by-pass geçiren kişiler aşırı soğuklardan çok daha fazla etkileniyor. Kışın ortaya çıkan hava kirliliği de soğukla birleştiğinde sorun büyüyor.
Kolesterol düzeyine dikkat!
Uzmanlar, insandaki kolesterol seviyesinin devamlı olarak kontrol edilmesi gerektiğini söylüyor ve kolesterolü fazla olanlar için bakın hangi önerilerde bulunuyor:
- Daha az hayvansal (doymuş) yağ tüketin. Alabildiğiniz en ince et dilimlerini satın alın.
- Etten gözle görülebilen tüm yağları, ve tavuğun derisini ayırın.
- Çoklu veya tekli doymamış yağlar açısından zengin yağ ve margarinleri tercih edin. Yemek pişirirken katı yağlar yerine ayçiçek yağı, mısırözü veya zeytinyağı gibi bitkisel yağlar kullanın.
- Sigarayı bırakın.
- Fazla kiloluysanız, kilo verin.
- Her gün 30 dakikalık fiziksel aktiviteyi hedefleyin.
- Stresinizle başa çıkmayı ve rahatlamayı öğrenin.
- Yağsız veya yarım yağlı süt, az yağlı yoğurt, ve az yağlı peynir gibi, düşük yağ içeren günlük ürünleri tercih edin.
- Haftada en az bir kez yağlı balık tüketmeye özen gösterin.
- Bol bol meyve, sebze ve baklagil tüketin.
- Makarna, pirinç, ekmek, patates ve mısır gevreğinden oluşan nişastalı yiyecekleri, öğünlerinizde düzenli olarak tüketin.
Uzmanlar, kış aylarında meydana gelen enfeksiyonların özellikle çocukları, yaşlıları, hamileleri, kronik sağlık sorunu olanları
olumsuz etkilediğini belirttiler
Soğuk havaya bağlı olarak nezle, grip, faranjit, larenjit, sinüzit, orta kulak iltihabı, bronşit, zatürre gibi hastalıkların görülme sıklığının arttığı bildirildi. Uzmanlar, kış aylarında meydana gelen enfeksiyonların özellikle çocukları, yaşlıları, hamileleri, kronik sağlık sorunu olanları olumsuz etkilediğini belirttiler. Kış mevsiminde soğuk havaya uyum sağlamak için vücudun daha fazla enerji harcadığına dikkat çekiliyor. Bu enerji ihtiyacı karşılanmadığında da vücut direnci düşüyor, enfeksiyonlara yatkın hale geliyor. Soğuk kış iklimde yaşayan ve yıllarını geçiren insanların soğuk havaya uyumuyla ılıman iklimde ve zaman zaman soğukta yaşayan insanların uyumunun farklı olduğu ifade ediliyor. Soğuk, özellikle akciğerin akut veya kronik tüm hastalıklarını tetikliyor. Ayrıca kronik böbrek ve diyabet hastaları, kalp hastaları, by-pass geçiren kişiler aşırı soğuklardan çok daha fazla etkileniyor. Kışın ortaya çıkan hava kirliliği de soğukla birleştiğinde sorun büyüyor.
Kolesterol düzeyine dikkat!
Uzmanlar, insandaki kolesterol seviyesinin devamlı olarak kontrol edilmesi gerektiğini söylüyor ve kolesterolü fazla olanlar için bakın hangi önerilerde bulunuyor:
- Daha az hayvansal (doymuş) yağ tüketin. Alabildiğiniz en ince et dilimlerini satın alın.
- Etten gözle görülebilen tüm yağları, ve tavuğun derisini ayırın.
- Çoklu veya tekli doymamış yağlar açısından zengin yağ ve margarinleri tercih edin. Yemek pişirirken katı yağlar yerine ayçiçek yağı, mısırözü veya zeytinyağı gibi bitkisel yağlar kullanın.
- Sigarayı bırakın.
- Fazla kiloluysanız, kilo verin.
- Her gün 30 dakikalık fiziksel aktiviteyi hedefleyin.
- Stresinizle başa çıkmayı ve rahatlamayı öğrenin.
- Yağsız veya yarım yağlı süt, az yağlı yoğurt, ve az yağlı peynir gibi, düşük yağ içeren günlük ürünleri tercih edin.
- Haftada en az bir kez yağlı balık tüketmeye özen gösterin.
- Bol bol meyve, sebze ve baklagil tüketin.
- Makarna, pirinç, ekmek, patates ve mısır gevreğinden oluşan nişastalı yiyecekleri, öğünlerinizde düzenli olarak tüketin.