Ramazan pidesinin evde yapılışı
Ramazan ayı yaklaştı. Ramazan pidesi lezzetiyle herkesin sevdiği bir ürün olmasının yanında fiyatıyla da birçok kişinin bütçesini zorluyor. Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, 250 gram ramazan pidesinin bu seneki fiyatının 15 lira olacağını söyledi. Peki, ramazan pidesini evde nasıl yapabiliriz? İşte size ramazan pidesi tarifi
26.02.2024 16:17:00 / Güncelleme: 26.02.2024 16:21:47
Mehmet Hakan Akkuş
Mehmet Hakan Akkuş
Ramazan ayının vazgeçilmez lezzetlerinden biri de ramazan pidesidir. Ramazan pidesi, mayalı hamurdan yapılan, üzeri susam ve çörek otuyla süslenen, yumuşacık ve mis kokulu bir ekmek çeşididir. Ramazan pidesini evde yapmak isteyenler için, basit ve pratik bir tarif veriyoruz.
Malzemeler:
1 su bardağı ılık süt
1 su bardağı ılık su
1 paket instant maya
1 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
4-5 su bardağı un
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 yumurta sarısı
1 yemek kaşığı yoğurt
Susam ve çörek otu
Yapılışı:
Ilık süt, ılık su, maya ve şeker bir kapta karıştırılır. 10 dakika bekletilir.
Un ve tuz bir kaba eleyilir. Ortası havuz gibi açılır. Maya karışımı ve sıvı yağ ortaya dökülür. Elinizle yavaş yavaş unu alarak hamuru yoğurmaya başlayın. Kulak memesi kıvamında, yumuşak ve ele yapışmayan bir hamur elde edene kadar yoğurun. Hamuru üzerini nemli bir bezle örterek ılık bir yerde yaklaşık 1 saat mayalandırın.
Mayalanan hamuru iki eşit parçaya bölün. Her parçayı unlanmış bir zeminde yuvarlak şekilde açın. Açtığınız hamurları yağlı kağıt serili fırın tepsisine yerleştirin. Üzerlerine hafifçe bastırarak kenarlarını kalınlaştırın. Hamurların üzerine bir çatal yardımıyla delikler açın. Yumurta sarısı ve yoğurdu bir kasede çırpın. Hamurların üzerine fırça ile sürün. Susam ve çörek otu serpin. Hamurları tekrar 15 dakika dinlendirin.
Önceden ısıtılmış 200 derece fırında hamurların üzerleri kızarana kadar yaklaşık 20-25 dakika pişirin. Fırından çıkardığınız ramazan pidesini bir bezle sararak 10 dakika dinlendirin. Sıcak veya ılık olarak servis yapın. Afiyet olsun!
Malzemeler:
1 su bardağı ılık süt
1 su bardağı ılık su
1 paket instant maya
1 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
4-5 su bardağı un
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 yumurta sarısı
1 yemek kaşığı yoğurt
Susam ve çörek otu
Yapılışı:
Ilık süt, ılık su, maya ve şeker bir kapta karıştırılır. 10 dakika bekletilir.
Un ve tuz bir kaba eleyilir. Ortası havuz gibi açılır. Maya karışımı ve sıvı yağ ortaya dökülür. Elinizle yavaş yavaş unu alarak hamuru yoğurmaya başlayın. Kulak memesi kıvamında, yumuşak ve ele yapışmayan bir hamur elde edene kadar yoğurun. Hamuru üzerini nemli bir bezle örterek ılık bir yerde yaklaşık 1 saat mayalandırın.
Mayalanan hamuru iki eşit parçaya bölün. Her parçayı unlanmış bir zeminde yuvarlak şekilde açın. Açtığınız hamurları yağlı kağıt serili fırın tepsisine yerleştirin. Üzerlerine hafifçe bastırarak kenarlarını kalınlaştırın. Hamurların üzerine bir çatal yardımıyla delikler açın. Yumurta sarısı ve yoğurdu bir kasede çırpın. Hamurların üzerine fırça ile sürün. Susam ve çörek otu serpin. Hamurları tekrar 15 dakika dinlendirin.
Önceden ısıtılmış 200 derece fırında hamurların üzerleri kızarana kadar yaklaşık 20-25 dakika pişirin. Fırından çıkardığınız ramazan pidesini bir bezle sararak 10 dakika dinlendirin. Sıcak veya ılık olarak servis yapın. Afiyet olsun!