Rusya'dan ve Ukrayna'dan sipariş iptalleri geliyor
İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) Başkan Yardımcısı Güven Karaca, Nisan ayındaki olağan seçimli genel kurulda başkan adayı olduğunu açıkladı. Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin sektöre etkisini değerlendiren Karaca, "Eskiden Rusya en büyük pazarımızdı. Şimdi ise Avrupa ülkeleri... Pazar çeşitlenmesi varsa, krizlerden az etkileniyorsunuz" dedi. Karaca, Rusya'dan ve Ukrayna'dan yoğun sipariş iptalleri geldiğine işaret etti.
13.03.2022 22:55:00
YENİ MESAJ / DETAY HABER
İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) Başkan Yardımcısı ve İDMİB Başkan Adayı Güven Karaca, İstanbul'da ekibiyle birlikte gerçekleştirdiği basınla buluşmasında hem Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin Türk deri ürünleri sektöründe yol açtığı sıkıntıları, hem de başkan seçildiğinde hayata geçirmeyi planladığı projeleri anlattı. Enerjinin hem savaşlara yol açan, hem de savaş çıktıktan sonra da en önemli hale gelen alan olduğuna işaret eden Karaca, Rusya'dan ve Ukrayna'dan sipariş iptalleri geldiğine işaret etti. Karaca, şunları söyledi: "Rusya yurtdışına para transferini yasakladı. İthalatçılar, ruble/dolar kuru yüksek olduğundan dolar alamıyor. Kasım 2015'te Rusya ile yaşadığımız uçak krizinden önce birinci pazarımız Rusya idi, şimdi yüzde 38 ile Avrupa geliyor. Demek ki, pazar çeşitlenmesi varsa, krizlerden az etkileniyorsunuz. Devletin bu dönemde sektöre desteği elzem. Rusya'dan para gelmiyor. Öncelikle para transferi sorunu halledilmeli. Ancak şunu da söyleyelim: Pandemide kriz daha büyüktü. O krizde ayakta kaldık. Pandemide kapasite yüzde 34'e inmişti. Şimdi yüzde 68… Bizim en büyük endişemiz bu büyümenin durması."
İç pazar Mart-Nisan'da şekillenecek
Karaca, Yeni Mesaj'ın "Deri ürünlerinde iç pazar nasıl gidiyor? Ayakkabıda ithalat yüksek seyrediyor. İthalatta yüksek paya sahip olan markaların Türkiye'de üretim yapması için bir çaba içinde olacak mısınız?" şeklindeki soruya şöyle cevap verdi: "Kur ve ham madde fiyatlarındaki artış sorunlara yol açtı. Mart ve Nisan ayları fiyatların yeniden ayarlanacağı aylar… Tüketicinin yeni sezon ürünlerine karşı nasıl bir eğilim içinde olacağını bilmiyoruz. Ancak son 6 ayda perakende iyi gitti. Ayakkabıda ithalat var. Diyelim ki, küresel markalar ya da alıcılar Türkiye'de üretim yaptırmak istiyor. Burada kapasite sorunumuz var. Ölçek sorununu kurgulayabilirsek, burada üretim yaptıracaklardır."
Yeni pazarlar aranıyor
İki dönemdir İDMİB başkanlığını yürüten ve görevi Nisan ayındaki seçimde bırakacak olan Mustafa Şenocak da Türkiye'nin deri ürünleri sektöründe BDT (Eski Sovyetler Birliği Cumhuriyetleri) ülkelerine bağımlı olduğuna işaret ederek, "Uçak krizi, savaş, iktidar değişiklikleri sektörü etkiliyor. Bunlar geleneksel pazarımız, vazgeçemeyiz. Ancak Avrupa ve ABD'ye odaklanmamız gerekiyor. Güven Karaca başkan seçildiğinde Güney Kore, Japonya, Afrika ülkeleri, Kuzey ve Güney Amerika kıtalarına odaklanırsa sektör rahatlar" dedi.
Savaşın zamanlaması etkiledi
Karyoka Ayakkabı Yönetim Kurulu Başkanı Oğuz İnner ise, ayakkabı sektörünün 1 milyar dolarlık ihracatla deri ürünlerinde lokomotif sektör olduğuna işaret ederek, "Dünyada ayakkabıda 125 milyar dolarlık pasta var… Hedefimiz 2 milyar dolarlık ihracat. Hayal değil bu… Sektörümüzün gücü var. ABD'de ve Afrika'da çok büyüdük. Avrupa'da iyiyiz. Türkiye'de 20 bin ayakkabı üreticisi, 100 bin çalışan var. Ukrayna savaşı tam da ayakkabıda sezonun başladığı döneme denk geldi. Avanslar alınmıştı, üretim başlamıştı" dedi. Türkiye Deri Konfeksiyoncuları Derneği (TDKD) Başkanı Gürkan Gözmen de deri konfeksiyon ihracatının 850 milyon dolardan 207 milyon dolara indiğine işaret ederek, "Pek çok sebebi var bunun. Organize Sanayi Bölgeleri'ne geçersek ihracatımız artar. Savaşın sona ermesi en büyük temennimiz" şeklinde konuştu.
En büyük projesi OSB
İDMİB Başkan Yardımcısı ve İDMİB Başkan Adayı Güven Karaca, deri ve deri mamulleri sektörünün küresel büyüklüğünün 200 milyar dolar olduğuna işaret ederek, "Deri ve deri mamulleri sektörü geçen seneyi 1 milyar 726 milyon dolar ihracatla kapattı. Dünyadan aldığımız pay yüzde 1'in altında. İhracatımızı artırmak için deri ürünlerine özel bir Organize Sanayi Bölgesi (OSB) kurmayı hedefliyoruz. Bakanlık bizlere 7-8 yer gösterdi. Yer şimdilik belli değil. Modaya uzak olmamalı. Sektörde moda İstanbul'da belirleniyor" dedi. 'Birlikle Hedefe' anlayışı ile hareket ettiklerini belirten Karaca, "Yönetimde koltuk pazarlığı yapmıyoruz. Çalışma grubumuz tam 48 kişiden oluşuyor. Oluşturacağımız yönetim kurulunda en fazla temsil hakkını 1 milyar dolar ihracata imza atan ayakkabı sektörümüze vereceğiz" ifadelerini kullandı. Sektörde faaliyet gösteren çok sayıda dernek ve şirket, Karaca'yı destekleyeceklerini açıkladı.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.