Kalp-damar hastalığı bulunan veya risk taşıyan kişilere, doymamış yağlar içeren diyetle beslenmesi öneriliyor. Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyokimya Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Serpil Bilsel, sağlıklı kişiler için ideal bir diyette yağların, günlük enerji ihtiyacının yüzde 30'unu karşılaması ve çeşitli yağları (az doymamış, çok doymamış, doymuş) eşit oranda içermesi gerektiğini bildirdi. Prof. Dr. Serpil Bilsel, doymuş yağların (tereyağı) kan kolesterol düzeylerini yükselttiğini, buna karşılık doymamış yağların (mısır özü, soya..) düşürdüğünü vurgulayarak, bu sebeple, kalp-damar hastalığı bulunan veya risk taşıyan kişilerin, doymamış yağlar içeren diyetle beslenmesi gerektiğini söyledi.
Kolesterol-diyet ilişkisi
Prof.Dr. Bilsel, kan kolesterol düzeylerinin istenilen aralıkta olmasında beslenmenin önemli rol oynadığını da kaydederek, "Kalp-damar hastalıkları olan, enfarktüs geçirmiş veya risk taşıyan kişilerin, kolesterol düzeylerinin takip edilmesi ve belirli aralıklarda tutmaları gerekir" diye konuştu. Bilsel, kan kolesterol düzeylerini düşürmek için planlanan bir diyette, yiyeceklerdeki kolesterol ve doymuş yağ asitleri içeren yağların miktarının düşük olması gerektiğini belirtti.
Kolesterol-diyet ilişkisi
Prof.Dr. Bilsel, kan kolesterol düzeylerinin istenilen aralıkta olmasında beslenmenin önemli rol oynadığını da kaydederek, "Kalp-damar hastalıkları olan, enfarktüs geçirmiş veya risk taşıyan kişilerin, kolesterol düzeylerinin takip edilmesi ve belirli aralıklarda tutmaları gerekir" diye konuştu. Bilsel, kan kolesterol düzeylerini düşürmek için planlanan bir diyette, yiyeceklerdeki kolesterol ve doymuş yağ asitleri içeren yağların miktarının düşük olması gerektiğini belirtti.