Asgari ücrete zam olmazsa, toplumsal tepki artar
İktisatçı Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu, Temmuz ayında emeklilere ve kamu çalışanlarına yönelik maaş ayarlamalarının bir süreliğine tepkileri azaltabileceğine işaret ederek, "Ancak asıl düğüm noktası asgari ücret. Asgari ücrete Temmuzda yeterli bir zam yapılmaması halinde toplumsal tepkiler şiddetlenir" dedi.
08.04.2024 23:20:00 / Güncelleme: 08.04.2024 23:25:43
AHMET TURAN YİĞİT
AHMET TURAN YİĞİT
Altınbaş Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçim gecesi AK Parti Genel Merkezi'nde yaptığı balkon konuşmasında Orta Vadeli Program'a ve 12. Kalkınma Planı'na referansla Mehmet Şimşek'in uyguladığı kemer sıkma programının devam edeceğini vurgulamasının dövizde sıçramanın önüne geçtiğini söyledi. Başta bankalar olmak üzere ekonomideki büyük oyuncuların bu senaryoyu onayladığını kaydeden Kozanoğlu, şunları söyledi: "Bilindiği gibi dezenflasyon programının ana halkası, yabancı sermaye girişlerinin hızlanması, böylelikle liranın değer kaybının enflasyonun altında kalmasıdır. Türkiye'de faizlerin yüksek düzeyi önümüzdeki dönemde para girişlerini getirebilir. Seçim öncesi 100 Euro, 150 dolar gibi mütevazi alımlarla döviz büfelerine koşan küçük yatırımcılar ise beklenen sıçrama gerçekleşmeyince bayram öncesi satışa dahi geçebilirler." Kozanoğlu, bu yıl ilk 3 ayın enflasyonunun yüzde 15'i bulduğunu hatırlattı.
İşin nirengi noktası asgari ücret
Ekonomide en zor kararın geniş emekçi kesime ilişkin olduğunu dile getiren Kozanoğlu, şöyle konuştu: "Temmuz ayında emeklilere ve kamu çalışanlarına yönelik maaş ayarlamaları bir süreliğine tepkileri azaltabilir. Ancak asıl düğüm noktası asgari ücret. Özel sektörde özellikle perakende, gıda, inşaat, mobilya, tekstil gibi işkollarında çalışanların yüzde 70-80'i asgari ücretli. Asgari ücrete Temmuz'da yeterli bir zam yapılmaması halinde toplumsal tepkiler şiddetlenir. Böyle bir ayarlamanın yapılması ise istikrar programını zedeler."