Akdeniz ülkelerinde, özellikle Amerika, İngiltere ve Almanya gibi ülkelere göre kalp hastalığına ve kansere daha az rastlandığının saptandığını belirten Ege Üniversitesi (EÜ) Tire Kutsan Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Mehmet Bayaz bunun sonucunun Akdeniz diyeti olduğunu söyledi
Geleneksel Akdeniz diyetinde meyve, sebze, ekmek ve diğer unlu gıdalar, patates, baklagiller, fındık, fıstık ve bazı tohumlar gibi bitkisel kaynaklı gıdaların en önemli yeri tuttuğunu açıklayan Bayaz, "Bunun yanında diyetin en önemli karakteristik özelliğini oluşturan zeytinyağı, diğer yağların yerini tamamen almış durumdadır. Başta yoğurt ve çeşitli peynirler olmak üzere süt ürünleri daha az düzeyde tüketilmektedir. Aynı şekilde balık ve kümes hayvanları gibi gıdalar orta düzeyde tüketilirken, kırmızı et tüketimi az miktardadır. Diyet içinde yer alan diğer bir ürün, aşırıya kaçırılmadan ve daha çok yemeklerle içilen şaraptır. Sağlıklı bir beslenme şekli olarak önerilen bu diyet; hiperlipidemi, yüksek tansiyon, diyabet, şişmanlık ve koroner kalp hastalığı gibi çeşitli kronik hastalıkların bu bölge insanlarında daha az görülmesine yol açan ana etken olarak kabul edilmektedir" diye konuştu.
Diyetin kanser oluşumunda önemli bir faktör olduğu konusunda genel bir görüş birliğinin bulunduğunu açıklayan Bayaz, şöyle devam etti: "Bütün kanser türlerinin yaklaşık üçte birinin sağlıklı bir diyetle engellenebileceği tahmin edilmektedir. Yapılan çalışmalar meyve ve sebzelerin kanseri engelleyici rolü olduğunu göstermektedir.
Geleneksel Akdeniz diyetinde meyve, sebze, ekmek ve diğer unlu gıdalar, patates, baklagiller, fındık, fıstık ve bazı tohumlar gibi bitkisel kaynaklı gıdaların en önemli yeri tuttuğunu açıklayan Bayaz, "Bunun yanında diyetin en önemli karakteristik özelliğini oluşturan zeytinyağı, diğer yağların yerini tamamen almış durumdadır. Başta yoğurt ve çeşitli peynirler olmak üzere süt ürünleri daha az düzeyde tüketilmektedir. Aynı şekilde balık ve kümes hayvanları gibi gıdalar orta düzeyde tüketilirken, kırmızı et tüketimi az miktardadır. Diyet içinde yer alan diğer bir ürün, aşırıya kaçırılmadan ve daha çok yemeklerle içilen şaraptır. Sağlıklı bir beslenme şekli olarak önerilen bu diyet; hiperlipidemi, yüksek tansiyon, diyabet, şişmanlık ve koroner kalp hastalığı gibi çeşitli kronik hastalıkların bu bölge insanlarında daha az görülmesine yol açan ana etken olarak kabul edilmektedir" diye konuştu.
Diyetin kanser oluşumunda önemli bir faktör olduğu konusunda genel bir görüş birliğinin bulunduğunu açıklayan Bayaz, şöyle devam etti: "Bütün kanser türlerinin yaklaşık üçte birinin sağlıklı bir diyetle engellenebileceği tahmin edilmektedir. Yapılan çalışmalar meyve ve sebzelerin kanseri engelleyici rolü olduğunu göstermektedir.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.

















































































