logo
21 NİSAN 2025

Diyabetik menülerde ezber bozuyorlar

İzmir Üniversitesi Hastanesi diyetisyenleri, diyabet hastalarının yiyebileceği özel tatlı ve tuzlu diyabetik ara öğün menüleri hazırladı. Diyabet hastaları, bu menüler sayesinde bisküviden dondurmaya, sütlaçtan profiterole kadar birçok lezzeti gönül rahatlığıyla yiyebiliyor

22.02.2016 00:00:00
İzmir Üniversitesi Hastanesi Diyetisyeni Fatma Baysal, "Tariflerimizde beyaz un yerine tam buğday unu, şeker yerine tatlandırıcı kullanılıyor, içindeki lif oranı yüksek tutularak glisemik indeksi düşürülüyor. İnsülin duyarlılığını arttırmaya olumlu etkisi olan tarçın gibi baharatlar kullanılıyor. Hastanemizde yatan hastalarımızı hastane ortamından uzaklaştırmak ve hastalıklarına yönelik beslenme eğitimine katkıda bulunmak için Diyetisyen Ceren Semerci ile birlikte böyle bir çalışma başlattık. Şekerpareden lor peynirli poğaçaya, esmer pirinç kullanılarak yapılan fırın sütlaçtan kabaklı dere otlu keke kadar birçok ürün diyabet hastaları için özel tencerelerde yapılıyor ve sunuluyor" dedi.
Menülerin hazırlanmasının ardından diyabet hastalarını bilgilendirici etiketler basıldığını kaydeden Diyetisyen Fatma Baysal, "Normalde şeker hastaları 3 ana ve 3 ara öğün olarak beslenmektedir. Ara öğünlerde genelde meyve-ceviz, peynir-ekmek ve meyve-süt gibi gıdalar sunuluyor. Diyabetik hastalarımız tatlıları, beyaz un ile yapılan yemekleri yiyemiyorlar. Bunu fark ederek yeni ve sağlıklı lezzetler bulma arayışına girdik. Tatlıları diyabetik hastaların yiyebileceği hale getirdik. Özlenen lezzetleri hastalarımızın bu şekilde yeniden yemesini sağladık. Farklılık yaratmak, hastalarımızın evindeymiş gibi hissetmelerini istedik. Hastalarımızı bilgilendirmek için üzerine 'Bu ara öğün size özel diyabetik olarak hazırlanmıştır' etiketleri koyduk. İzmir Üniversitesi Hastanesi bu çalışmayla bir ilki gerçekleştirdi" dedi.
 
Tansiyon hastaları unutulmadı
 
Tansiyon hastalarına yönelik olarak da özel ara öğünlerin hazırlandığını ifade eden Diyetisyen Fatma Baysal, "Tansiyon hastalarının yemekleri için de özel bir çalışma yapıyoruz. Neredeyse yenilen her üründe tuz var. Biz ara öğünlerin içerisine tuz koymuyoruz ama lezzetinden ödün vermeden krakerler, poğaçalar hazırlıyoruz. Çok daha güzel lezzetler ortaya çıkarmaya başladık. Hipertansiyon hastaları bizim yaptığımız krakeri yiyebiliyor. Özel diyeti olan her hastaya ayrı menü çıkarıyoruz. Ürünlerin her gün istisnasız tadımını yapıyoruz" diye konuştu.
İzmir Üniversitesi Hastanesi Diyetisyeni Fatma Baysal sözlerini şöyle sürdürdü;
"Birçok yemeğin ve tatlının diyabetik hastaların yiyebileceği şekilde yapılabildiğini göstermek istedik. Tüm tarifleri baştan sonra değiştirdik. Tatlıların ve yemeklerin içinde ne şeker ne de beyaz un var. Hiçbir ürünü hazır almıyoruz. Tam buğday unu ve özel tatlandırıcılar kullanıyoruz. Yiyeceklerin tadı normalinden daha güzel oldu. Hastalarımız bizden tarif istiyor. Çok beğendiklerini ifade ediyorlar. Olumlu geri dönüşler bizi memnun ediyor" dedi.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
İsrail, bıraktığı Filistinlileri tekrar gözaltına alacak
Ne anladık biz bu esir takasından!
İsrail katletmeye devam ediyor
Öldürülenlerin sayısı 51 bin 240'a yükseldi
Tehcire hicret diyenlere tepki
Deniz Gezmiş çıkışı
Rusya, Paskalya ateşkesini uzatmadı
Trump'tan 'ateşkes' açıklaması
ABD Yemen’de sivilleri katlediyor
Bir pazar yerinin yakınlarını vurdu
Çin'den ABD'ye sert uyarı
'Karşı tedbirler alacağız'
DEM heyeti İmralı yolunda
Dördüncü görüşme bugün yapılıyor
Papa Franciscus bu sabah hayatını kaybetti
Vatikan'dan açıklama yapıldı
ABD'den büyük hata!
O ülkeye kara harekatına hazırlanıyor
Mehmet Şimşek ABD yolcusu
Reyting kuruluşlarıyla görüşecek
Cevdet Yılmaz'dan ekonomi mesajları
'Temel önceliğimiz enflasyonu düşürmek'
Ürünlerinde domuz derisi tespit edildi
Ayakkabı devine rekor ceza
ABD'den ülkelere Çin ile ticareti kısıtlama baskısı
Pekin yönetiminden tepki geldi
Trabzon'da biri öğrenci servisi 25 araç birbirine girdi
İlk belirlemelere göre 12 yaralı
Yağmurdan elektrik ürettiler
Damlalar temiz enerjiye dönüştürüldü
İsrail, bıraktığı Filistinlileri tekrar gözaltına alacak
Ne anladık biz bu esir takasından!
İsrail katletmeye devam ediyor
Öldürülenlerin sayısı 51 bin 240'a yükseldi
Tehcire hicret diyenlere tepki
Deniz Gezmiş çıkışı
Rusya, Paskalya ateşkesini uzatmadı
Trump'tan 'ateşkes' açıklaması
ABD Yemen’de sivilleri katlediyor
Bir pazar yerinin yakınlarını vurdu
Çin'den ABD'ye sert uyarı
'Karşı tedbirler alacağız'
DEM heyeti İmralı yolunda
Dördüncü görüşme bugün yapılıyor
Papa Franciscus bu sabah hayatını kaybetti
Vatikan'dan açıklama yapıldı
ABD'den büyük hata!
O ülkeye kara harekatına hazırlanıyor
Mehmet Şimşek ABD yolcusu
Reyting kuruluşlarıyla görüşecek
Cevdet Yılmaz'dan ekonomi mesajları
'Temel önceliğimiz enflasyonu düşürmek'
Ürünlerinde domuz derisi tespit edildi
Ayakkabı devine rekor ceza
ABD'den ülkelere Çin ile ticareti kısıtlama baskısı
Pekin yönetiminden tepki geldi
Trabzon'da biri öğrenci servisi 25 araç birbirine girdi
İlk belirlemelere göre 12 yaralı
Yağmurdan elektrik ürettiler
Damlalar temiz enerjiye dönüştürüldü
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.