logo
22 NİSAN 2025

Haydar Baş ile birlikte olmak

22.04.2020 00:00:00

Prof. Dr. Haydar Baş Hocamızın irtihali hepimizi derinden yaralamıştır. Başta ailesi ve sevenleri olmak üzere hepimizin başı sağolsun.

Ben 1985 yılından beri Hocamızın yanındayım, 35 yıllık bir beraberliğimiz var. Benim gibi birçok arkadaşımız da uzun yıllardan beri Hocamız ile birlikte oldular. Onun hayatı çok şeffaf idi. En mahrem kabul ettiğimiz toplantılarda ne konuşmuşsa, bakarsınız akabinde TV'ye çıkar bunları anlatırdı. Yani hiç gizlisi saklısı yoktu. 

O'nun hayatı Kuran'dı, O'nun hayatı sünnetti. O'nun hayatı, hukukun içindeydi. O'nun hayatında sürekli bayrak vardı, sancak vardı, vatan vardı, devlet vardı, millet vardı, Atatürk vardı. Vefa vardı hayatında, doğruluk, dürüstlük, mertlik, cömertlik vardı.  Güzellik adına hangi sıfat varsa o vardı hayatında. 

O ilmini ve irfanını her fırsatta paylaştı. Siyasi çalışmalarıyla, akademik çalışmalarıyla, bizzat hayatın içindeki sosyal münasebetleri ile paylaştı. Verdiği konferanslarla, kaleme aldığı eserlerle paylaştı. Bizzat kadrosunu yetiştirerek; ilmini, erdemini müşahhas hale getirmenin gayretini ortaya koydu.

Yüzyıllardan beri süregelen sorunların çözümünü ortaya koydu. Toplumsal birliğimizi temin edecek tezler vaaz etti. O kadar çok eser bıraktı ki, diyebiliriz ki ortada karanlık bir nokta bırakmadı.

* * *

Bakın "Dini bütünlüğümüz milli bütünlüğümüzün, milli bütünlüğümüz dini bütünlüğümüzün teminatıdır" tezini ortaya koydu. Bunun içinde dini değerlerimiz var, milli değerlerimiz var. Bunlar tek başına değil, birbirini besleme ile bir bütünlük arz ediyor. Tek başına millet ve devlet olunamıyor; güç ortaya çıkmıyor. Biri güçlü olunca, diğeri de güçlü oluyor.

Hocamızın ömrü tevhid mücadelesi ile, birlik mücadelesi ile geçti. Müslümanların içine düştüğü durum ortadadır. Herkes bir tarafa çekiyor. Peygamber efendimizin rıhletinden sonra, Ehl-i Beyt efendilerimizin şahsı hedef alınarak dine karşı çok zulüm uyguladılar. İslam âlemi bölük pörçük oldu. Haydar Baş hocamız, "Tevhidin merkezinin Ehl-i Beyt" olduğunu ortaya koydu. Bu konuda uluslararası etkinlikler düzenledi. Tevhid düşüncesini, millete mal etti. Alevi'si, Sünni'si, Şii'si, Caferi'si artık Ehl-i Beyt efendilerimizin yolunda sevdasında, gönül birliği fikir birliği oluşturdu.

Haydar Baş hocamızın Atatürk ile ilgili tespitleri, milli birliğimizi temin etmiştir, devlet millet bütünleşmesini sağlamıştır. "Hoş Geldin Atatürk" eseri ile halkın Atatürk'ü anlama ve ondan istifadesini zirve noktaya taşımıştır. 

Milli Ekonomi Modeli ile Sosyal Devlet Milli Devlet kitabı ile bir çığır açmıştır. Ekonomide dünya çapındaki çözümleri, O hayattayken ülkeler tarafından uygulamaya kondu. 

Devlete olan bakış açısıyla, devlete olması gereken yeri gösterdi.

İlmihal eserleri verdi. Haccı yazdı, namazı yazdı, zekâtı yazdı. Daha nice eserler kaleme aldı.

* * *

Buraya kadar güzel; Hocamız hayatının her anını, Allah rızası için devletine milletine adamıştı ve gereğini en güzel şekilde yerine getirdi. Devlet adına, millet adına, milli ve manevi değerlerimiz adına bu kadar değerli bu insanın kıymeti maalesef yaşıyorken tam anlamıyla bilinemedi, istifade edilemedi. Hocamızın rıhletinden sonra takip ediyorum herkes konuşuyor. Neymiş efendim, günümüzde ekonomik olarak çözümsüzlük varmış, sosyal olarak çözümsüzlük varmış. Bu sorunların çözümü için hocamızın fikirlerine ihtiyaç varmış diyerek, O'nun fikirlerine sahip çıkmaya çalışıyorlar.  

Sağlığında siyasi olarak ona yüzde 1 destek vermeyenler, onun ilminin zekâtı, sadakası olmayanlara yüzde 52 oy verdiler. Şimdi kazanan kim, kaybeden kim, gün gibi ortadadır. 

Ancak şu net olarak bilinmelidir ki, karanlıklardan kurtulmanın yegâne yolu, O'nun fikirleri doğrultusunda hareket etmektir. O hayatının her anında Allah adamıydı, hakkın doğrunun yanındaydı, ölçü insanıydı. İnandıklarını yaşadı, yaşadıklarını anlattı ve bunları eser haline getirdi. Hem de çok net bir şekilde, yoruma ihtiyaç duymayacak kadar açık ortaya koydu. Halkın anlayacağı dille konuştu.

* * *

Netice olarak, etrafta karanlık bir nokta bırakmadı. O'nun ismi kıyamete kadar baki kalacak, O'nun görüşleri, eserleri kıyamete kadar insanlığın yolunu aydınlatacak.  Bizim görevimiz ise, onu anlatmak olacak, onun eserlerine, onun emanetlerine sahip çıkmak olacak. 

O'nunla aynı çağda yaşamış olmak, O'nu tanımak ve O'na yoldaş olmanın bilincine ulaşmakla karanlıklar aydınlığa tebdil olacaktır.

Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
 
Doç. Dr. Ahmet H. Kepekçi / diğer yazıları
9 önemli yiyecek önerisi
Atardamarları açmak için en iyi yiyecekler nelerdir?
Türkiye'ye gelecek mi?
Trump, 13-16 Mayıs'ta Orta Doğu turuna çıkıyor
Van'da katliam gibi kaza
6 vatandaşımız hayatını kaybetti, 13 vatandaşımız da yaralandı
İsrail'den "Papa'ya taziye" kararsızlığı
Önce paylaştılar, sonra sildiler
IMF'den ABD'ye 'resesyon' uyarısı
"Bu yöndeki olasılık yükseldi"
'Netanyahu ile her konuda aynı taraftayız'
Trump'tan Netanyahu'ya tam destek
Bebeğe şiddet cezasız kalmadı
Bakıcı kadın tutuklandı
Bahçeli'den erken seçim açıklaması
'Erken seçim hevesleri boşunadır'
'Zirai don ile büyük bir felaket yaşandı'
Yaşanan afet sayılarında artış var
ABD Yemen’e 4 hava saldırısı düzenledi
ABD’de ‘Yemen’ skandalında gelişme!
Türkiye'de 13 bin 500, yurt dışında 5 bin 450 TL
Diyanet kurban kesim bedelini açıkladı
ABD kaçak göçmenleri sınır dışı edecek
On binlerce Türk de etkilenebilir
Rusya-Ukrayna ateşkesi eli kulağında mı?
Taraflardan olumlu mesajlar...
Cumhur İttifakı'nda çatlak mı var?
Erdoğan ile Bahçeli buluşacak
Şimşek'in para turunda ilk buluşma
Kasalarında 4 trilyon dolar var ama...
9 önemli yiyecek önerisi
Atardamarları açmak için en iyi yiyecekler nelerdir?
Türkiye'ye gelecek mi?
Trump, 13-16 Mayıs'ta Orta Doğu turuna çıkıyor
Van'da katliam gibi kaza
6 vatandaşımız hayatını kaybetti, 13 vatandaşımız da yaralandı
İsrail'den "Papa'ya taziye" kararsızlığı
Önce paylaştılar, sonra sildiler
IMF'den ABD'ye 'resesyon' uyarısı
"Bu yöndeki olasılık yükseldi"
'Netanyahu ile her konuda aynı taraftayız'
Trump'tan Netanyahu'ya tam destek
Bebeğe şiddet cezasız kalmadı
Bakıcı kadın tutuklandı
Bahçeli'den erken seçim açıklaması
'Erken seçim hevesleri boşunadır'
'Zirai don ile büyük bir felaket yaşandı'
Yaşanan afet sayılarında artış var
ABD Yemen’e 4 hava saldırısı düzenledi
ABD’de ‘Yemen’ skandalında gelişme!
Türkiye'de 13 bin 500, yurt dışında 5 bin 450 TL
Diyanet kurban kesim bedelini açıkladı
ABD kaçak göçmenleri sınır dışı edecek
On binlerce Türk de etkilenebilir
Rusya-Ukrayna ateşkesi eli kulağında mı?
Taraflardan olumlu mesajlar...
Cumhur İttifakı'nda çatlak mı var?
Erdoğan ile Bahçeli buluşacak
Şimşek'in para turunda ilk buluşma
Kasalarında 4 trilyon dolar var ama...
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.